ISPARTA’YA NÜFUS TRANSFERİ
(= İÇ GÖÇ!!! )
BÖLÜM : 2
Yazı dizimizin bu bölümünde; Isparta’nın ilçelerinden en büyük nüfus düşüşünün yaşandığı ve “Batı Anadolu’nun Uzak Doğusu” olarak adlandırılan YEŞİL SÜTÇÜLER’imizin 18 yılda, yani; 2007’ de nüfusu 13.672 iken, 2024’ de 9.470 oluşu ve %30,73 lik büyük bir oranla nüfus kaybının oluş nedenlerinin sebep – sonuç ilişkilerini irdeleyeceğiz… Haydi başlayalım…
***
Takvimler 23 Aralık 2017’yi gösterdiğinde, İç Batı Akdeniz’in önemli bir DÜŞÜNCE ÜRETİM MERKEZİ olan ISVAK’ ta SÜTÇÜLER masaya yatırılmıştı… O gün Sütçüler halkı Ankara’ya yaptığı çıkartmayla tarih yazdılar… Sosyologlar /Antropologlar ve Tarihi Coğrafyacılarla Ekoloji ile uğraşanlar bu çıkartmayı, mutlaka bilimsel bir zemine oturtacak ve sebep – sonuç ilişkilerini objektif ve tarafsız bir şekilde irdeleyeceklerdi…
***
Adeta, üvey evlat muamelesine maruz bırakılmış ve de itilmiş / kakılmış bir CENNET KÖŞEMİZİN insanlarının halet-i ruhiyesi ile karşılaşıyorduk. Yıllar önce SDÜ’ nün Orman Fakültemizce düzenlediği “Doğal Alanların Korunması” konulu Sempozyumda tartışılan ve son gün Çandır’a / Yazılı Kanyon’ a düzenlenen Teknik gezi ve o gezide Çandır Muhtarının konuşması, tüm SDÜ bilim insanlarımızın Çandır halkımızın yanında yer alışı, gerekirse çıplak bir şekilde Ankara’ya kadar yürüme kararlılığımız, gözlerimin önünde bir sinema şeridi gibi canlanıvermişti ISVAK salonlarında…
***
Sütçüler Belediye Başkanı Mustafa ÜSTÜN’ün başkanlığında oluşturulan bir otobüs dolusu heyetle gelmişlerdi Ankara’ya ve ISVAK’ la buluşuluyordu… ISVAK; onlar için bir çare müessesesi idi, diğer bir deyişle can kurtaran simidiydi. Hani “dert küpü” denir ya, aynen öyle idi Sütçüler.
***
Doğası, Mermer Ocakları ile tecavüze uğruyordu adeta. Ne Dağ Ekosistemi kalmıştı ortada ve nede Orman Ekosistemi. Bırakınız “Sürdürülebilir Kalkınma” yı, Havası ve Suyu, yaşamın sürdürülebilirliğini de tehdit ediyordu… Sütçüler ekonomisine herhangi bir katma değer de sağlamıyordu Mermer Ocakları. Tabiat harikası YAZILI KANYON, HES tehdidi altındaydı. Sütçüler’in o çok kıymetli KEKİK ve BALI, görmesi gereken itibarı, elde etmesi gereken ekonomik getiriyi, başta belirttiğimiz itilmiş / kakılmışlık zincirini kıramadıkları için, boşaltılmış ve de adeta göçe zorlanmış bir yerleşimin son “DONKİŞOT” ları gibiydiler… Sımsıkı, evet evet, sımsıkı bağrımıza bastık bu insanları, üçüncü bir saç ayağı olarak ISVAK’ ta.
***
…Ve sonunda; (10) maddelik bir Sonuç Bildirgesi (Manifesto) yayınladık on bir imzalı. Bu Manifesto ile; Yerel Toplumsal Dinamiklerin ve Aktörlerin, Yerel Yönetimler ile Mülki İdarelerin, bilhassa Merkezi Otoritenin yerel temsilcilerinin dikkate alması ve acilen harekete geçmesinin kaçınılmaz olduğunu duyurmak istiyorduk…
***
YARIN :
SÜTÇÜLER EKOTURİZM SONUÇ BİLDİRGESİ
PROF.DR. DURMUŞ GÜNAY / TARHAN TELE RÖPORTAJI