Atatürk'ün 06 Mart 1930 Günü Eğirdir Ve Isparta'ya Yaptığı  Gezilerinin Amacı Ve Nedenleri...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Atatürk'ün 06 Mart 1930 Günü  Eğirdir Ve Isparta'ya Yaptığı  Gezilerinin Amacı Ve Nedenleri...
Haberin Tarihi: 17.2.2025 14:33:05 - Okunma Sayısı:211 defa okundu.

 ATATÜRK’ÜN  EĞİRDİR’E GELİŞ  NEDENLERİ

Atatürk'ün 06 Mart 1930 Günü

Eğirdir Ve Isparta'ya Yaptığı      

 Gezilerinin Amacı Ve Nedenleri...

- Recep BOZKURT

-BÖLÜM 2-

 ATATÜRK’ÜN  EĞİRDİR’E GELİŞ  NEDENLERİ

            Kısacık yaşamı (57 yıl) olağanüstü mücadelelerle geçen bu büyük insan, Anadolu’da yüzlerce İlçeye gidemezken Eğirdir’i neden onurlandırmıştır?..

            Evet, neden?..

            Atatürk’ün yurt gezilerinin yukarıdaki genel nedenlerinin dışında  Eğirdir’e gelişinin çok  özel nedenleri vardır:

            1- Anadolu’da yapılan ilk demiryolu hattının son durağı EĞİRDİR’dir. Ki bu demiryolu hattı 1854 yılında İzmir’den başlamış, Burdur ve Isparta gibi önemli il merkezlerine uğramadan (Demiryolu Isparta’ya 24 yıl sonra ve ancak 1936 yılında gelebilmiştir) 1912 yılında Eğirdir’e ulaşması ve Milli Mücadele Dönemi’nde yalnızca bu hattın Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin kullanımı ve denetimi altında bulunması.(Çünkü, İzmir-Uşak-Afyon Demiryolu Hattı ve İzmir-Balıkesir-Bandırma Hattı Yunanlılar tarafından, İstanbul-Eskişehir Hattı Bilecik-Osmaneli’ye kadar da İngilizler tarafından ele geçirilmişti)

            2- Milli Mücadele Dönemi’nde Eğirdir ve Isparta, İtalyanların Güneyden Anadolu içlerine girmelerini engelleyen en önemli direnç ve dayanak noktalarından olması. (Bu yüzden İtalyanlar Konya'ya, Akşehir'e,Burdur’a kadar gelmelerine rağmen Isparta ve Eğirdir’e giremediler)

            3-Yöremizdeki İtalyan ve Ege Bölgesi’ndeki Yunan işgallerine karşı ilk büyük protesto gösterilerinden ikisi (11 Haziran 1919 ve 20 Haziran 1919 günleri) Eğirdirliler’in de katılımıyla Isparta’da yapılması.

            4- Isparta ve Eğirdir’de Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurularak mahalle mahalle ve  köy köy örgütlenerek daha Milli Mücadele’nin başında vatan topraklarının işgaline karşı çıkması.

            5-Mebus İbrahim Demiralay (TBMM'nin açılışından itibaren art arda ALTI DÖNEM Isparta Milletvekili seçilen bu büyük Kahraman Kuvvacı, aynı zamanda tarihimize "ANKARA FETVALARI" olarak geçen çok önemli bildirileri ilk imzalayanlardan biridir. SDÜ,bu toprakları VATAN yapanlardan biri olan bu yiğidin "ISPARTA'DA İSTİKLAL HARBİ" satırları ile başlayan hatıratını gençlerin okuyup anlayabilmesi için mutlaka bugünkü Türkçemizle basılıp yayınlanmasını sağlamalıdır),Tığlızade İsmail Hakkı, Eğirdir Müftüsü Hüseyin Hüsnü Efendi gibi Milli Mücadele kahramanlarının yöremizdeki   unutulmaz faaliyetleri.

             6-Eğirdir Gölü’nün Batı Cephesi’ne asker, yiyecek giyecek ve mühimmat ulaştırılmasında en güvenilir Su Yolu olarak kullanılması ve bu ulaşımın düzenli ve disiplinli yapılabilmesi için Sakarya Savaşlarının hemen sonrasında  EĞİRDİR DENİZ KOMUTANLIĞI - Eğirdir Bahriye Müfrezesi’nin kurulması.

             7-Dört yıla yakın süren ve dünyanın en haklı bağımsızlık ve özgürlük savaşlarından olan Türk Kurtuluş Savaşı’nın düşmana son darbeyi vurduğumuz Batı Cephesi’nin en önemli Lojistik Merkezi'nin(**) yöremizde oluşturulması.

            8- Kurtuluş Savaşı’nın kaderini değiştiren Antalya-Eğirdir Lojistik Yolu ile Akşehir-Eğirdir-Dinar-Çivril Lojistik Yolu  ve Eğirdir-Aşağıkaşıkara-Şuhut Lojistik Yollarının  Eğirdir Merkezli çalışmalarda bulunması.(Eğirdir Garı ve çevresinde Batı Cephesi Mühimmat Depoları’nın, Yiyecek-Giyecek-Yakacak Depoları’nın kurulmasının ve Batı Anadolu İstihbarat Merkezi ile Telgraf-Telefon-Ulaşım-Haberleşme ağının Eğirdir’de konuşlandırılması)

            9- Büyük Taarruz sırasında ve Başkomutanlık Meydan Savaşı sırasında yaralananların önemli bir bölümü yine bu lojistik  hatlarla Eğirdir’de hazırlanan Hasta ve Yaralı Bakımevlerine taşınması.(Eğirdir Merkezdeki tüm büyük evler, camiler, Canada ve Yeşilada’da hazırlanan özel bakımevlerinde 1000’ne yakın hasta ve yaralının bakımı yapıldı)

            10-Büyük Taarruz'un SAVUNMA VE GÜVENLİK PLÂNLARI (İmtidat-ı Hudut) yöremiz Askeri Coğrafyası üzerinde yapılması (KATİ SAVUNMA PLANI)

            İşte yukarıda özlü olarak sıraladığımız (Bu konuda geniş bilgiler almak isteyenler “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda EĞİRDİR” adlı kitabımızı okuyabilirler)

- Devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap