YAPDER KADIN GİRİŞİMCİLERİ ÖDÜL TÖRENİ’2025
“Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.
Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.”
M.Kemal ATATÜRK
Etkinlik öncesinde Celal Toprak imzalı bir davet aldım: 9 Ocak 2025 Perşembe günü saat 13.00’te Elite World Taksim’de düzenlenecek olan zirvemiz, kadın hareketinde önemli temaları bir araya getirecek. Bu yıl, güçlü kadınlarımızla bir araya gelerek, kadın girişimciliğini desteklemek ve toplumsal farkındalık yaratmak ana hedefimiz.
Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan kadın üreticiler ve girişimcileri misafir ederek, toplumsal gelişime katkı sağlayan kadınlarımızı ödüllendireceğiz. Bu sayede, onların emeklerini takdir ederek, topluma katkılarını ön plana çıkaracağız. Etkinliğimize bekleriz.
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi ve Ödül Töreni 9 Ocak’ta “Güvenilirlik ve Kadın” temasıyla gerçekleşti. Kadın hareketinin önderleri ve destekçilerinin bir araya geldiği etkinlikte, birbirinden önemli isimler de ödüllendirildi.
Güvenilirlik, sürdürülebilirlik ve sanat temalarının işlendiği Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi ve Ödül Töreni 9 Ocak 2025 Perşembe günü Taksim Elite World Hotel’de gerçekleşti. Kadın hareketinin önderlerinin bir araya geldiği zirve, kadın girişimciliğini desteklemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın üreticiler ve girişimcileri misafir eden zirvede, toplumsal gelişime katkı sağlayan isimler de ödüllendirildi. Kadın girişimcilerin farklı alanlardaki katkılarını ve liderlik hikâyelerinin ele alındığı etkinlik kapsamında çeşitli paneller ve özel oturumlar düzenlendi. Bu oturumlarda, kadın liderler ilham veren deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi Başkanı Senur Akın Biçer ve Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) Başkanı Celal Toprak’ın açılış konuşmaları ile başlayan zirve, iki önemli panel ve özel bir oturumla devam etti. Türkiye’de İş Dünyası dergisinin de desteklediği ve yoğun katılımın olduğu etkinliğe; OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, SEDEFED Başkanı Emine Erdem, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney gibi isimler de katıldı.
“Herkes elini taşın altına koydu”
Geçmiş dönemlerde düzenlenen zirvelerde kadınların daha fazla olduğunu, bu yıl 7’ncisi düzenlenen etkinlikte ise erkeklerin de konuya ilgisinin oldukça fazla olduğunu belirten Senur Akın Biçer, açılış konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Zirveyi düzenlemeye başladığımız ilk yıllardan bu yana kat ettiğimiz mesafe gerçekten umut verici. Türkiye’nin dört bir yanından katılan girişimci kadınlarımızın hikâyeleri, bugünden yarına uzanan, yolu aydınlatan birer fener oldu. Bugün, kadın erkek eşitliğine daha sıkı sarılmak, özgür olmak isteyen herkesin elini taşın altına koymasıyla birlikte bu mümkün oldu. Hepimizin hayatta ilgi alanları var. Ancak toplumsal gelişme için fark oluşturan nokta, ilgi alanımıza giren sosyal etki yaratmaya yönelik çabalarımız oluyor.”
“Dünyayı kadın girişimcilerin emekleri kurtaracak”
Açılış konuşmasında kadınlarla çalışmanın keyfini yaşadığını aktaran Celal Toprak, “Kadınlar ayrıntılar üzerinde çok duruyorlar ve ben de onların bu ayrıntılarının kolaylaştırıcısı olarak görev yapıyorum. Ama ayrıntılar sonunda mükemmeliyeti getiriyor. Bu etkinlik ise 7’ncisinde mükemmel hale geldi. Daha çok kadın girişimcinin yetişmesini ve Türkiye’nin bu girişimcilerle tanışmasını istiyoruz. Kadın çalışan sayısında çok iyi bir durumda değiliz. Ödül verdiğimiz her kadının sonradan işlerini geliştirdiğini gözlemliyoruz. Sanıyorum ki; üçüncü zirvede Türkiye’yi ve dünyayı kadınlar kurtaracak demiştik. Hala bu sözümüzün arkasındayız. Türkiye’yi ve dünyayı kadın girişimcilerin emekleri kurtaracak” şeklinde konuştu.
“Kadınlar eğitilmeli, desteklenmeli”
Zirvede kadın gazeteciler tarafından yapılan değerlendirme ile kadın hareketinin öncü bir ismi olarak ödüle layık görülen OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk konuşmasına bir Çin atasözünden örnek vererek başladı. Öztürk: “Bir Çin atasözü göklerin yarısı kadınlarındır diyor. Herkes bir sorun yaşadığında ilk olarak annesine veya başka bir kadına danışır. Bu durum, kadınların ne kadar önemli olduğunu gösterirken, aynı zamanda onların yeterince değer görmediğini de ortaya koyar. Biz kadınlar, her alanda var olmak istiyoruz ve bunun için çaba gösteriyoruz. Anadolu’nun birçok yerini gezerek insanların ihtiyaçlarını yerinde gördüm. Fiziki koşulların iyileştirilmesi kadar, insanların bilinçlendirilmesi de çok önemliydi. Kadınların güçlenmesi için öncelikle onlara değer verilmeli, eğitilmeli ve desteklenmelidir” diye konuştu.
“Birlikte olunca çok güçlüyüz”
Kadın gazeteciler tarafından ödüllendirilen bir diğer isim olan SEDEFED Başkanı Emine Erdem ise söz konusu ödülü tüm kadın arkadaşlar için aldığını söyleyerek, “37 yıldır kadın hareketine destek için çalışıyorum. Kadın hareketi Cumhuriyetten önce de vardı Cumhuriyetten sonra ise gelişti, güçlendi. Bu tür zirveler biz kadınları çok motive ediyor. Gün artık birlikte olma, kolektif çalışma ve dayanışma günü. Eğer bu toplumsal dönüşümü birlikte sağlayabilirsek ülkenin refah seviyesine ulaşacağını düşünüyorum. Fırsat eşitliği tam anlamıyla sağlanana kadar devam edeceğiz. Rol model olmaya devam edeceğiz elbet ancak buradaki kadın kooperatiflerindeki genç arkadaşlarımı görünce çok mutlu oluyorum. Aslında biz birlikte olunca çok daha güçlüyüz. Ülkemizi güzel yarınlara hep birlikte kavuşturacağız” dedi.
“Marka olma yolculuklarına destek oluyoruz”
Konuşmasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan ‘Yükselen Markalar’ projesi ile ilgili bilgi veren TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal, söz konusu çalışma kapsamında modadan tekstile, kozmetikten gıdaya kadar birçok alanda eğitimler düzenleneceğine dikkat çekti.
Hatice Güner Dinçbal Kal bu projeye yönelik açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu; “Projemiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu koordinatörlüğünde ve İstanbul Ticaret Odası liderliğinde hayata geçirildi. Binlerce kadın girişimcinin hayallerini ürüne, tasarıma ve markaya dönüştürme yolculuğunda onlara eşlik etmek amacıyla yola çıktık. Online platformumuzda 200’ü aşkın gönüllü eğitmen, sektörlerinin duayenisimleri ve uluslararası uzmanlar tarafından verilen eğitimlerle kadınlarımızın yurt içinde ve globalde marka olma yolculuklarına destek oluyoruz. Kültürel ögeleri taşıyan ürünleri ön plana çıkararak, kadın girişimcilerin özgün markalar oluşturmalarını ve ihracat yapmalarını hedefliyoruz.”
2025 kadınların yılı olacak
Konuşmasına YAPDER’e ve zirveyi düzenleyen ekibe teşekkür ederek başlayan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ise, “Kadın kendine inanır ve geliştirirse önünde durabilecek hiçbir engel yok. Dünyada çok büyük huzursuzluklar olduğunu biliyoruz ama kadınların sesinin erkeklerden daha çok çıktığını düşünüyorum. Bu sebeple de 2025 yılının kadın yılı olacağını düşünüyorum. Kadınlar seslerini daha fazla yükseltecek ve dünyadaki adaletsizliğe, eşitsizliğe daha fazla dur diyecekler. Dünyada yapay zekâ ile birlikte büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Önder kadınların liderliğinde kadınların teknoloji tarafında da yer alması gerektiğini biliyoruz. Çünkü dijitalleşen dünyada bundan geri kalmak çok olası değil. Bu tür değerli projelere destek veren sevgili Celal Toprak’a da ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Üretiyoruz ve katma değer oluşturuyoruz”
İstanbul Akvaryum Kompleksi Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu’nun moderatörlüğündedüzenlenen “Güvenilir Yarınlar İçin Güvenilir Toplumu İnşaa Edebilmek” isimli ilk panelde İş Bankası Tarım Bankacılığı Birim Müdürü Çiğdem Çakmak Yurdagel, Alyalina Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Nazan Eke, Kagidem Genel Koordinatörü Nihal Sabak konuşmacı olarak yer aldı. Güvenin toplumların yapı taşını oluşturduğunu dile getiren Dilek Çapanoğlu, “Her bir bireyin güvene dayalı bir zeminde var olması, gelecek nesillerin daha sağlıklı ve daha güçlü bir dünya elde etmenin temelini oluşturuyor. Bana göre ise biz kadınların bu konudaki görevi önemli” diyerek kadınların ürettiğini ve katma değer oluşturduğunu söyledi.
“Dokumayı temel ihtiyaç olarak görüyoruz”
Ünlü tasarımcı Fırat Neziroğlu’nunmoderatörlüğünde düzenlenen “İlmek İlmek Dokunan Hikâyeler” isimli özel oturumda Türkiye’nin farklı illerinden gelen kadın dokuma ustaları hikâyelerini katılımcılarla paylaştı. Kültür Bakanlığı Tamzara Dokuma Sanatçısı ve Kadınlar Dokuyor Kooperatifi Başkanı Hatice Cağcağ, Ekodoku Kooperatif Kurucu Ortak ve Başkanı Esra Üzel Yüncüler ve Dokumacı Nevruz Köyü Kadınlarından Ayşenur Can ise panelin konuşmacıları arasında yer aldı.
Konuşmasında Zirveyi çok önemsediğini vurgulayan Fırat Neziroğlu, “Anadolu çok önemli bir medeniyet ve bu medeniyetin tanımlanması için de en önemli konulardan birisi dokuma. Dokuma şöyle önemli; kilimin dünyadaki adı da kilim. İlk adı Türk eliyle dokunmuş. En eski dokuma Çatalhöyük’te bulunmuş. Kadim kültürümüzden, değerlerimizden bahsedeceksek bunun en önemli konulardan bir tanesi dokuma. Bizler yemeyi, sevmeyi ve dokumayı temel ihtiyaç olarak görüyoruz” diye konuştu.
Girişimciler ve yatırımcılar bir araya geldi
Zirvenin son paneli ise “Tarladan Finansa Kadının Gücü” ismi ile Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder moderatörlüğünde gerçekleşti. Hepsiburada Sürdürülebilirlik ve Sosyal Etki Yöneticisi Mana Posacı, Pasha Yatırım Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım ve Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucu Ortağı ve Sosyal Fabrika Kurucusu Münteha Adalı’nın konuşmacı olduğu panelde kadının ekonomideki yeri masaya yatırıldı.
Etkinlik boyunca panellerin çok etkili olduğunu ifade eden Mehmet Önder, gerçekleşen panellere ilişkin gözlemlerini şu şekilde anlattı: “Bu yıl 7’ncisi gerçekleşen etkinlik başarıyla organize ediliyor. Yönetici arkadaşlarımızın çoğu bu etkinlikte. Girişimciler burada ve çok güzel hikâyeler anlatıyorlar. Örneğin Fırat Bey’in anlattıkları farklı bir enerji oluşturdu. Hatice Güner Kal, “Biz bunları üretiyoruz ama satış lazım” diyerek yatırımcı tarafından konuştu. Toplantı hem girişimcileri hem de yatırımcıları bir araya getirmesi bakımından çok işlevli oldu.”
Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi’nde ödül alan adlar:
- Emine Erdem – SEDEFED Başkanı
- Nurten Öztürk – OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi
- Hatice Güner Kal – TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Krl Bşk
- Prof. Dr. Yasemin Açık – Türkonfed Yönetim KrlBşk Yrd
- Nazan Eke – Alyalina Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı
- Şükran Güzeliş – Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkan Yrd
- Sevim Ataner – Ehram Dokumacılığı Usta Öğreticisi
- Hale Yıldırım – Pasha Bank Genel Müdür Vekili
- Sezgin Yılmaz – İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı
- Nilhan Onal Gökçetekin – Hepsiburada CEO’su
- Emel Şensezgin Mergen – Hayata Destek Derneği Başkanı
- Özlem Mekik – Masterchef
- Gamze Aşnük – GÜNSİFED Başkanı
- Hülya Güldal Bilen – Ürgüp Evrensel Kadınlar Derneği Bşk
- Ebru Köktürk Koralı – İTO 17.Restoranlar Komitesi Bşk
- Nardane Kuşcu – Narköy Kurucusu
- Abide Gülel – DEİK/Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı
- Zeliha Murat Tarımer – Uyumsoft İcra Kurulu Üyesi
- Çiğdem Kıral – Hatay Kagid Başkanı
- Team Mostra Ekibi