ISPARTA’NIN SANAYİ / TİCARET BURJUVAZİSİ, MERMER SEKTÖRÜNDE NE İSTİYOR? (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’NIN SANAYİ / TİCARET BURJUVAZİSİ, MERMER SEKTÖRÜNDE NE İSTİYOR? (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 30.12.2024 16:07:02 - Okunma Sayısı:397 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISPARTA’NIN SANAYİ / TİCARET BURJUVAZİSİ, MERMER SEKTÖRÜNDE NE İSTİYOR?

                                         Zeki TARHAN – ANKARA

                                                BÖLÜM : 2

           Hemen anımsatalım, AKIN gazetemizin geçtiğimiz Perşembe sayısının sürmanşetinde; ITSO’ nun “Yüksek İstişare Kurulu, MERMER sektörünün sorunlarını ele aldı” haberi vardı. Manşette ise; “EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN HAREKETE GEÇİLİYOR / KURAKLIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIM” haberi yer alıyordu. AKIN gazetemizin gerek manşet ve gerekse sürmanşet haberi büyük önem arz ediyordu… Bakan YUMAKLI;  3. Ulusal Su Kurulu Toplantısında, Eğirdir Gölü’ nün de içinde bulunduğu sekiz göl için özel önlemler alınacağını belirtiyor, ITSO’ nun Yüksek İstişare Kurulu Toplantısında masaya yatırılan MERMER sektörünün içinde bulunduğu darboğazları aşmak için de BURDUR ‘ la ISPARTA olarak birleşip işbirliği yapılması gerektiği üzerinde duruluyordu…

                                                  ***

         Her iki haberin içeriği, ÇEVRE ağırlıklı idi ve biz bu yazı dizimizde; EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASI ile BURDUR GÖLÜ HAVZASI’n da MERMER ocakları ve işletmeciliğinin  EKOSİSTEMİ nasıl bozduğunu anlatacağız… Haydi başlayalım…

        …Evet, Burdur Isparta’ nın komşu iliydi, hatta kardeş iliydi…Bu kardeşlik hukuku; Süleyman DEMİREL Havalimanı ile Süleyman DEMİREL Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşuyla birlikte ete – kemiğe bürünmüştü… Gerek Havaalanımız ve gerekse Organize Sanayi Bölgemizin kuruluş yeri, kılı kırk yararcasına  Isparta’ya ve Burdur’a uzaklığı eşit mesafede planlanmıştı. Amaç; her iki alandan Burdur ve Isparta’ nın eşit bir şekilde yararlanmasını sağlamaktı… Her iki ilin girişimcileri ve halkları, yatırımlarını komşuluk / kardeşlik hukuku içinde yapacaklar, Göller Bölgesindeki Göllerin birbirlerini besledikleri gerçeğinden hareketle GÖL EKOSİSTEMİ’ ni de koruyup kollayacaklardı…

                                              ***

       Burdur Gölü’ndeki DİKKUYRUK’ ların habitatları / yaşam alanları BURDUR GÖLÜ idi. Ve Burdur; Havalimanına karşı çıkıyor, DİKKUYRUK’ lara ise sahip çıkıyordu…DEMİREL haykırıyordu: “…Dikkuyrukların ödü kopmaz, Dikkuyruklar da uçacak, Uçaklarımız da uçacak…” Ve yargı süreci… Burdur, dava yoluna gitmişti. Hat da, ISVAK da, davaya müdahil olarak katılmıştı. Sonuçta; Dikkuyruklarımız da uçuyor, uçaklarımız da uçuyordu…

                                                   ***

      Burdur Gölünü ve Eğirdir Gölü’nü kuruma noktasına getiren, Dağ Ekosistemini / Orman Ekosistemini, kısaca EKOLOJİK  DENGE’ yi bozan, yer altı su sistemini bozan  / karstik sistemi altüst eden en önemli etkenlerin belki de başında gelen etkenlerden biridir MERMER OCAKLARI ve işletmeciliği…

     Isparta’ nın Sanayi / Ticaret Burjuvazisi; MERMER’ de blok mermer üretiminin sınırlandırılmasını, dağlarımızın  hızla tükendiğini belirterek, Burdur ve Isparta’ nın birleşmesini ve çözüm masasında birlikte hareket etmenin kaçınılmaz olduğunu vurguluyordu…

                                                     ***

        Bir acı gerçek vardı, Burdur özelinde ele alırsak, Blok Mermer ihracatında; (1 m3) ham blok mermer ile birlikte, üretimde tükettiğimiz ( 630 Litre ) YER ALTI SUYU’ nu da ihraç etmiş oluyoruz!!! Bu miktarı ülke genelindeki tüm blok MERMER OCAKLARI üzerinden hesaplayacak olursak, ülkemizin milyarlarca M3 yer altı su kaynakları, Mermer ihracatıyla yurt dışına bedava  gönderilmektedir… Ve Göllerimizi besleyen Yer altı su kaynakları da, Göllerimizi besleyemez hale geliyordu!!!      

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap