TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
“Elmada talep sorununu ihracat çözer…”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sırada olduğumuz
elma üretimine, ülkemizin iklim ve toprak şartları çok
uygun”
-“Türkiye, ihtiyacı olandan çok daha fazla üretebilecek
potansiyele sahip olduğu elmada, talepten kaynaklanan
sorunu ancak daha fazla ihracat çözebilir”
-“Denizden komşumuz Rusya, her yıl ithal ettiği 1,2 milyon
ton elmayı Polonya’dan, Moldova’dan, Sırbistan’dan, Çin’den
değil Türkiye’den almalıdır”
-“Elmada modern yetiştirme teknikleri ve iyi tarım uygulamaları
yaygınlaştırmalı, ürünün kalitesini uzun süre devam ettirebilmesi
için dinamik atmosfer kontrollü depolar kurulmalı, maliyetler
düşürülmelidir”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ılıman iklim kuşağında olan Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde elma yetiştiriciliği yapılabildiğini bildirerek, “Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sırada olduğumuz elma üretimine, ülkemizin iklim ve toprak şartları çok uygun. Türkiye, ihtiyacı olandan çok daha fazla üretebilecek potansiyele sahip olduğu elmada, talepten kaynaklanan sorunu ancak daha fazla ihracat çözebilir” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2013 yılı verilerine göre Çin’in 80,8 milyon tonluk elma üretiminin 39,6 milyon tonunu sağladığını, bu ülkeyi 4 milyon tonla ABD, 3,1 milyon tonla Türkiye’nin izlediğini belirtti. Elma üretiminde üçüncü olan Türkiye’nin ardından 3 milyon tonla Polonya, 2,2 milyon tonla İtalya, 1,9 milyon tonla Hindistan, 1,73 milyon tonla Fransa, 1,7 milyon tonla Şili, 1,69 milyon tonla İran’ın geldiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Dünya elma üretiminin yüzde 3,87’sini sağlayan ülkemiz, 2011 yılında 2 milyon 680 bin, 2012 yılında 2 milyon 888 bin, 2013 yılında 3 milyon 128 bin ton elma üretti. 2014 yılında olumsuz iklim koşulları nedeniyle, 2013 yılına göre yüzde 20,8 azalan elma üretimi 2 milyon 480 bin tona indi. Bu yıl elma üretiminin yüzde 2,2 artışla 2 milyon 535 bin tona çıkması bekleniyor.
Üretimde birinci Isparta,
Karaman ikinci, Antalya üçüncü
Elma üretiminde ilk sırada Isparta ilimiz yer alıyor. Türkiye’de üretilen elmanın yaklaşık yüzde 23’ü Isparta’da yapılıyor. Bu ilimizi Karaman, Antalya, Denizli, Niğde ve Çanakkale izliyor.
Ülkemizin elma tüketimi, taze ve işlenmiş olarak 2,2 milyon ton dolayında. Kişi başına tüketim yıllık 27 kilogram civarında. Ortalama üretimimizin yaklaşık yüzde 16’lık kısmını ihraç ediyoruz. Bu da yıllık ortalama olarak 470 bin tonu buluyor.
Son yıllarda kaliteli, özellikle dış pazarda tercih edilen çeşitlerin yetiştirilmesi ihracatımıza olumlu yansıdı. Ülkemiz, 2011 yılında 36,6 milyon, 2012’de 28,5 milyon, 2013’de 48,9 milyon, 2014’de 41,3 milyon ve 2015’de 34,6 milyon dolar ihracat yaptı.
Elma üretim, tüketim ve ihracatında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği sertifikalı fidan desteği ve meyve olarak tüketimin yanı sıra, meyve suyu, marmelat, sirke, çay, jips, pulp, elma kurusu gibi yan ürünlere işlenmesinin de etkili olduğunu bildiren Bayraktar, elma üretiminin ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti.
İhracat büyük rakamlara çıkarılabilir
Türkiye’nin elma üretimini çok daha fazla artırabileceğini, ihracatını büyük rakamlara çıkarılabileceğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Üretimde dünyada üçüncü sıradayız. Bütün olumlu göstergelere rağmen ülkemiz elmacılığının sorunları da bulunuyor. Hasadın yeni başladığı şu günlerde elma kilogram fiyatları dalında bodur cinslerde 1 lira ile 1 lira 20 kuruş, diğer cinslerde 70 kuruş ile 90 kuruş arasında değişiyor.
Sadece Rusya, yılda 1,2 milyon ton elma ithal ediyor. Denizden komşumuz Rusya, her yıl ithal ettiği 1,2 milyon ton elmayı Polonya’dan, Moldova’dan, Sırbistan’dan, Çin’den değil Türkiye’den almalıdır. Rusya’nın bu ülkeleri tercih etmesinin nedeni, elmayı ucuza satın alabilmesidir. Ucuza satabilmelerinin yolu da Çin dışındaki Polonya gibi ülkelerin modern yetiştiricilik sistemleri uygulamaları neticesinde maliyetleri düşürmeleridir.
İyi tarım uygulamaları da ihracatı etkilemektedir. Bilinçli tüketici, iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş ürünleri tercih etmektedir.
Elmada depolama da çok önemlidir. Uzun süre kaliteden ödün vermeden elmanın saklanabilmesinin yolu modern depoların kurulmasıyla mümkün olmaktadır. Bunun için dinamik kontrollü atmosferli depolar kurulmaktadır.
Sonuçta, elmada modern yetiştirme teknikleri ve iyi tarım uygulamaları yaygınlaştırmalı, ürünün kalitesini uzun süre devam ettirebilmesi için dinamik atmosfer kontrollü depolar kurulmalı, maliyetler düşürülmelidir.”