Geleceğin Orman Mühendislerine Uygulamalı Eğitim

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Geleceğin Orman Mühendislerine Uygulamalı Eğitim
Haberin Tarihi: 30.10.2024 14:31:26 - Okunma Sayısı:190 defa okundu.

İşletmede Mesleki Eğitim (İME) kapsamında İşletme ve Pazarlama ile Orman Yangınlarıyla Mücadele Uygulamaları Yapıldı

GELECEĞİN ORMAN MÜHENDİSLERİNE UYGULAMALI EĞİTİM

İşletmede Mesleki Eğitim (İME) kapsamında İşletme ve Pazarlama ile Orman Yangınlarıyla Mücadele Uygulamaları Yapıldı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nde arazi eğitimleri devam ediyor. İşletmede Mesleki Eğitim (İME) kapsamında düzenlenen uygulamaya, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Ali Özgür Gümüş, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Abdülkadir Taşer, İşletme ve Pazarlama Şube Mühendisi Necip Büyükyıldırım, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Mühendisleri Serkan Gönenç ve Osman Demirel, Isparta İşletme Şefi Ramazan Çetin ve Fakültemiz Orman Mühendisliği Bölümü sorumlu öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet S. Özçelik katıldı.

Isparta Orman İşletme Müdürlüğü Isparta Şefliği 327 no.lu bölmede gerçekleştirilen İşletme ve Pazarlama uygulamasında, ağaç kesimi yapılacak alanda iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirler ve ağaç kesimi esnasında uyulması gereken iş güvenliği kuralları öğrencilere aktarıldı. Ayrıca ormancılıkta kullanılan damga çeşitleri, hangi damga çekiçlerinin kimler tarafından kullanıldığı, damga ekibinde kimlerin yer aldığı konularında bilgiler verildi. Daha sonra öğrencilerle birlikte seçilen bir kızılçam ağacına ayna açılarak dikili ağaç damgası yapıldı, kesim yönü belirlendi, devirme oyuğu açıldı ve ağaç boylama işleminin yapılması için kestirildi. Bu aşamada öğrencilere boylamadan önce arazide yapılması gereken işlemler ve nedenleri anlatılarak (dal temizleme, ibreli türlerde kabuk soyma) boylamada dikkat edilmesi gereken hususlar açıklandı.

İşletme ve Pazarlama uygulamasına Sav Orman Deposu’nda devam edildi. Uygulamanın bu bölümünde arazide kesimi ve boylaması yapılan emvalin orman deposuna nakil işleminin nasıl yapıldığı, bu aşamada hangi tutanakların kimler tarafından doldurulduğu anlatıldı. Depoya gelen ürününün istiflenmesinden ihale sürecine, ihale sürecinden satışına kadar yapılan tüm iş ve işlemler ile bu süreçte karşılaşılabilecek sorunlar hakkında öğrencilere bilgiler verildi.

İşletme ve Pazarlama Uygulamalarının ardından Orman Yangınlarıyla Mücadele Uygulaması gerçekleştirildi. Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan teknik ekipman, 3.5 ton su kapasiteli, arazi takviyeli arazöz tanıtıldıktan sonra hortum serilmiş ve oluşturulan senaryoya göre çıkan bir tepe yangınına köpük ve su ile müdahale edilerek eğitim tamamlandı.

- ISUBÜ Basın

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap