DÜNDEN BUGÜNE NASIL GELDİK?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜNDEN BUGÜNE NASIL GELDİK?
Haberin Tarihi: 7.10.2024 15:48:01 - Okunma Sayısı:322 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

DÜNDEN BUGÜNE NASIL GELDİK?

                              Zeki TARHAN – ANKARA

            Fıstığın çevresindeki ve Gölümüzün kıyıcığında konuşlanmış Kırsal Yerleşim Birimlerimizden  (7- 8 )’ i nin ortadan kaldırılacağı ve GÖKTAŞ yerleşiminin ise başka yere taşınarak EKO KÖY olacağı, EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HüKÜMLERİ’ nin  henüz yürürlüğe girmediği ve de taslak üzerinde çalışıldığı günler…Yani; Dün. Yada 2012’ nin ortaları diyelim…

                                                  ***

         O zamanlar, Göl Havzasındaki Göl insanlarının bütün dikkati, ÖZEL HÜKÜM’ lere çevrilmiş durumda… Ankara – Eğirdir arasında mekik dokunuyor, Heyetlerin biri gidip biri geliyordu… Akkeçili kırsal yerleşiminin muhtarı İsa AKKEÇİLİ, mücadeleci bir insan, aynı zamanda müzakereci ve Merkezi Otorite ile uzlaşma zeminini gözeten yiğit bir GÖL insanı idi.

                                                  ***

      Özel Hükümlerde; Mutlak Koruma Alanı içerisinde GÖL YEŞİL KUŞAKLAMA BÖLGESİ vardı. Maksimum su kotu olan 919.00 metreden itibaren göl çevresinde 30 metre genişliğindeki bir alandı bu. Ve bu alanda; hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor, Köy  yerleşik alanı ve civarı sınırları içinde kalan mevcut yapılarda yalnızca bakım yapılabiliyordu. Göl Koruma Alanı ise; “Jeolojik Tabanlı Mutlak Koruma Alanı” dışında, göl yeşil kuşaklama bölgesinden itibaren 270 metre genişliğindeki alandı ve bu alanda da; hayvancılık faaliyetlerine yerleşik halkın zati ihtiyacını karşılamak amacıyla izin verilirken, otlatmaya izin verilmiyordu.

                                                ***

      …Şimdi gelelim, eski Akkeçili Muhtarı İsa AKKEÇİLİ’ nin TARHAN’ la geçmişte yaptığı Tele- Röportaja. AKKEÇİLİ’ yi dinliyoruz:

       “ 0 – 300 metre içerisinde yapılaşma yasaktı. Mevcut yapılarda tamirata izin veriliyordu ama, imara uygun yeni yapı yapamıyorduk. ÖZEL HÜKÜMLER’ de bu maddede değişiklik yaptırdık. 30 – 300 metre arasında, köy yerleşik alanı içerisinde bulunan arsalara, “doğal nüfus artışı nedeniyle yeni yapı yapılabilir” Bu madde bizi çok rahatlattı. İlk göl kotu; 919.30 metre. Son yönetmeliğe göre ise; 919.00 metreye indirttik. 4 sene bunları savunduk… Yönetmelik üç defa askıya çıktı. Dördüncü seferde bu son şekline razı olduk. “Göl kotu altında kalan ekili / dikili tarım arazileri Hazineye terk edilir”  hükmü, halen yönetmelikte var ve yürürlükte.”

                                                       ***

         MUHTAR AKKEÇİLİ, NEYİ SAVUNMUŞTU?

         “…Biz de şunu savunduk: Göl kotu altında kalan tarım arazilerimiz hazineye terk edilecekse, kamulaştırılması gerektiğini ve hakkımızın zayi olmaması, bedelinin bizlere ödenmesi gerektiğini savunduk. Ama sadece Göl kotunun 919.00 metreye indirilmesinde anlaşıldı.”

                                                     ***

        30 SANTİM KAZANIMLA NE ELDE ETTİK?

      “…Evet, 30 cm. kotta indirim yaptırmakla, bakın ne elde ettik: 919.30 metre kotta, 150 bin dekar tarım arazisi heba oluyordu. Ekilip / biçilemeyecek ve meyvecilik yapılamayacak / hayvanlarımızı otlatamayacaktık!!! 30 cm. kotu eksiltmekle, 30 bin dekar tarım arazisini kurtarmış olduk. 120 bin dekar tarım arazimiz,  göl kotu altında kalmıştır. Her an Hazine el koyabilir / Terk et diyebilir. Biz de terk etmek zorunda kalırız yönetmelik gereği.”

                                                    ***

        “ELMA ÜRETİMİNİ YASAKLAYALIM” DEDİLER

       “…Elma üretimini yasaklayalım” dediler. Mevcutlar kalırsa 30 yıl sonra hiç elma fidanı dikilmesin dediler. ( Elmanın ömrü 30 yıl)

      “…Ve 2008 – 2012 yılları, mücadele ile geçti… En son 2012 Mayıs ayının 25. n de son haliyle EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ yürürlüğe girdi.”

                                                   ---0---

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap