EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİNDEN BUGÜNE…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİNDEN BUGÜNE…
Haberin Tarihi: 28.9.2024 09:25:28 - Okunma Sayısı:381 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİNDEN BUGÜNE…

                                              Zeki TARHAN – ANKARA

         Dünden bugüne baktığımızda, elimizde; “Su Masalı ile Su Falı” kalmış. Eğirdir Gölü Özel Hükümleri, amaç maddesinde belirtildiği gibi; “İçme ve kullanma suyu temin edilen Eğirdir Gölü’nün mevcut su kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için, havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesi amacıyla gerekli hukuki ve teknik esasları belirlemek için oluşturulmuştur.” Hukuki dayanağını ise; Çevre yasasına dayanılarak çıkarılan, “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği” çerçevesinde hazırlanmıştır.

       …Ve sözünü ettiğimiz EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ, 8 Mayıs 2012 tarihinde Bakanlık tarafından onaylanarak, 16 Haziran 2012’de Isparta mahalli gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

                                                          ***

        …Evet, dünden yani geçmişten bugüne bir projektör tutarsak ne görüyoruz? Gelin, kısa kısa anımsatalım ve de hafızamızı tazeleyelim…2012 öncesine bir bakalım. DEMİREL Eğirdir’ e gelmiştir ve zamanın Belediye Başkanının makamındadır. “Söyle bakalım Reis ne istiyorsun? Der başkana. Makamda ayakta duran zamanın Isparta valisi, Eğirdir Kaymakamı ve halktan 10 – 15 kişilik bir topluluk vardır. Reis şöyle yanıtlar DEMİREL’ in sorusunu: “…Efendim hiçbir şey istemiyoruz, sadece EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ’ nin çıkarılmasıdır tek isteğimiz” “Ee kolay çıkarırız” der DEMİREL.

                                                          ***

       Yıllar geçmekte ve 2012 yılı yaklaşmaktadır… Isparta Öğretmen Evi’nde; zamanın Isparta valisinin başkanlığında, Bakanlık temsilcilerinin ve halkın katılımı ile EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜM taslağı tartışmaya açılır…Boy boy haritalar ve sunumlar. Tam bir Demokratik tartışma zemini yaratılıyor… Ve tabii ki TARHAN da bu toplantıda söz alıp konuşuyor ve bir öneri sunuyor… Örneğin; ne diyor ? şunu diyor: “…Özel Hükümlere DOĞAL GAZ maddesi de eklensin.” Sonradan öğreniyoruz ki, bu öneri taslağa konmamış.

                                                          ***

          Özel hükümlere konan kimi maddeler, Fıstık biçimindeki Göl Havzasının  kimi kırsal yerleşim Biriminde yaşayan halkın tepkisini çekiyordu. 7 -8 kırsal yerleşim yeri ortadan kaldırılıyor, GÖKTAŞ yerleşimi ise yine başka bir yere taşınıp EKO KÖY statüsüne kavuşturuluyordu…

                                                              ***

           …Ve Yerel Yöneticiler ile Muhtarlar ve yerel siyasi aktörler, Ankara Isparta arasında adeta mekik dokuyordu… En başta GÖKTAŞ halkı yerlerinden edilmek ve EKO KÖY olmak istemiyordu…

            VE REVİZELER REVİZELER REVİZELER… adeta yap – boz’a dönen düzeltme / yenileme çabaları… Akkeçili Muhtarının GÖL KOTU ile mücadelesi… DSİ’ nin YER ALTI SULARI’ na bakışı… Ve bugünlere nasıl geldik?

         YARIN : AKKEÇİLİ MUHTARININ GÖL KOTU MÜCADELESİ…

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    28.9.2024 09:51:03
    Gölün etrafındaki köy yerleşimlerinden önce 60 ın üzerindeki kıyıya sıfır kaçak yapıların icabına bakılmalı.. suyun çekildiği bu dönemde en dikkat edilmesi gereken kıyıların talan edilmemesi. Bu hususta kamu idareleri adına yapılan işgaller ile kıyıya sıfır konutu olan kişilerin işgallerine engel olunmalı. Tedbirler alınmalıdır...
Yorum Yap