Eğirdir'de Proje Lansman Toplantısı Ve Bahçe Günü Düzenlendi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir'de Proje Lansman Toplantısı Ve Bahçe Günü Düzenlendi
Haberin Tarihi: 24.9.2024 15:00:01 - Okunma Sayısı:416 defa okundu.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda “Proje Lansman Toplantısı ve Bahçe Günü” etkinliği düzenlendi.

EĞİRDİR'DE PROJE LANSMAN TOPLANTISI VE BAHÇE GÜNÜ DÜZENLENDİ

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ev sahipliğinde 24 Eylül 2024 Salı günü “Proje Lansman Toplantısı ve Bahçe Günü” etkinliği gerçekleştirildi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen “Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği” başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.

Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Ünlü, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü (SAREM) Fuat Bilgin, TÜBİTAK temsilcisi Dr. Mustafa Emre Sarı, Bursa ve Isparta Ziraat Odası başkanları, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı.

Program, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün tanıtım filmi izlendi. MAREM Müdürü Dr. Şerif Özongun, enstitünün 30. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını dile getirerek şunları söyledi: “30 yıllık Ar-Ge kültürüne sahip enstitümüz, Türkiye meyve ıslah çalışmalarında önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerini geliştirerek, üreticilerimize sunduğumuz çözümlerle tarımda sürdürülebilirliği hedefliyoruz.”

TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş ise Türkiye'nin armut üretiminde 534 bin ton ile önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Projeyle ilgili olarak, “TÜBİTAK destekli bu proje, tarımsal üretimimize büyük katkılar sağlıyor. Armut gibi önemli bir meyvede sürdürülebilirliği artırmak ve ihracat kapasitemizi güçlendirmek için bu tür çalışmalar kritik önemde” dedi.

Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer de konuşmasında, Eğirdir Gölü'nün bölge için hayati önem taşıdığını vurguladı. “Eğirdir Gölümüz, tarım için su kaynağı olarak çok değerli. Ancak küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle su seviyesinde ciddi bir düşüş gözlemliyoruz. Gölümüz adeta entübe durumda. Bu sorunu çözmek için hep birlikte hareket etmeli, gölümüzü kurtarmalıyız” dedi.

Armut’ta Ateş Yanıklığı Hastalığının ülke için önemli bir sorun olduğunu belirten İhsan Emiralioğlu da "Dayanıklı toleranslı çeşitlerin geliştirilmesi bu konudaki verimliliğin kalitenin ve çiftçi gelirlerinin artmasın son derece katkı sağlayacaktır. TAGEM bizim Türk tarımımızın her zaman önde ve öncü kuruluşu olmuştur. Bu anlamda TAGEM'in 48 tane araştırma enstitüsünde çalışanların hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tarım son yıllarda ciddi anlamda ivme kazandı. Burada  bizim, özellikle dış ticarette meyve sektörümüzün katkısı çok büyük." diye konuştu.

Etkinlik, uzmanların proje ve araştırma sonuçlarını paylaşmalarıyla sona erdi.

- Emel TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap