ZAFERİN KAZANILDIĞI YERDEYİZ…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ZAFERİN KAZANILDIĞI YERDEYİZ…
Haberin Tarihi: 23.9.2024 09:31:18 - Okunma Sayısı:332 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ZAFERİN KAZANILDIĞI YERDEYİZ…

                                                   Zeki TARHAN – ANKARA

       Hamideli  seyatımızda  araç komutanımız Tarihi Coğrafyacı Y. İnşaat Mühendisi / Araştırmacı – Yazar Ramazan TOPRAKLI idi. TOPRAKLI, aynı zamanda Hamideli Coğrafyasında mihmandarımızdı.

     Miryokefalon Zaferinin kazanıldığı yerdeyiz. TOPRAKLI, ZAFERİN NASIL KAZANILDIĞINI ANLATIYOR… Ve heyettekilerin sorularını da yanıtlıyordu…

                                                    ***

     Hep birlikte, hem TOPRAKLI’yı dinliyor hem de araziyi dikkatlice gözlemliyorduk… Gelin TOPRAKLI’ya bir kulak verelim: “…Manuel, atının yularından tutan bir Türk’ ü mızrağıyla düşürüyor ve bir Romalı’ nın mızrağıyla da bir Türk’ ü şehit ediyor. Türkler, hem en dar yeri; Sivri ile Kızılali – sırtı arasını tıkıyor, hem de Romalıların arkasından / Sarnıç Alanı arkasından, yukarıdan aşağıya doğru Ay Deresi ile Kangallı Dereden saldırıyor ve onlara kaçacak delik bırakmıyorlardı.”

      “…Ağaçlar arasını ölüler doldurdu, kan selleri peyda oldu ve insan ve hayvan kanı bir arada aktı. Orada cereyan eden olay, böylesine tüyler ürpertici, böylesine tasvire sığmaz oldu. Bu anda Amasya’ da öldürülen Andronik Vatas’ın kellesi bir mızrak ucunda dolaştırıldı. Bu gösteri, Romalılarda kalan az bir gücü de bitirdi. Manuel’in yeğeni olan Vatas’ın bu hali, Manuel’in düşüncesini allak bullak etti.”

                                               ***

     “…Manuel, etrafını sarmış olan Türklerin kılıç ve gürzlerinden aldığı çok sayıda yara bere içinde, kendisini bir fare gibi kapana kıstırmış olan barbarlardan kurtardı. Bütün vücudu yaralar içindeydi; kalkanına kana susamış otuz ok saplanmıştı ve yamru yumru hale gelmiş, miğferini başında düzgün tutamıyordu, ama beklenmedik bir şekilde barbarlara  yakalanmaktan kurtulmuştu.” (Honiyates, 1995 ) / Koru Tepe Üzeri ile Kadı Kuyu arası / İmparator MANUELi bir Türk’ ü şehit ediyor.)

         DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap