MİRYOKEFALON SEYAHATIMIZIN İKİNCİ GÜNÜ…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MİRYOKEFALON SEYAHATIMIZIN İKİNCİ GÜNÜ…
Haberin Tarihi: 19.9.2024 17:58:55 - Okunma Sayısı:116 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

MİRYOKEFALON SEYAHATIMIZIN İKİNCİ GÜNÜ…

                                          Zeki TARHAN – ANKARA

               17 Eylül 2024 Salı günü sabah saat 06.30’ da Isparta’ dan Eğirdir ve Eğerim üzerinden Gelendost’a hareket ediyorduk… Gelendost şehir meydanında yapılacak resmi kutlamanın başlangıç saati olan 10.30’ a kadar, Miryokefalon Savaş alanını ve Koru Tepe Şehitliğini ziyaret edecektik…

                                                           ***

                Eğirdir’ de Dündar Bey Medresesi ve Hızır Bey Camii katılımcılarımızın oldukça ilgisini çekmişti. Cami kapısı açıktı ve bol bol resim çekilmişti. Dündar Bey Medresesi, o saatte  kapalı olduğu için giriş kapısı fotoğraf çekimi ile yetinildi.

              Katılımcılar, Eğirdir hatırası olarak ekşi mayalı EĞİRDİR EKMEĞİ’ ni almışlardı ve sonrasında Ada turu yaptık…Ada yolunda / Eğirdir Limanında turlarken; “Aman Allah’ım bu nedir?!!! Eğirdir Gölü müydü bu?!!!” Hayır hayır fotoğraf falan çekemeyeceğim!!! Entübe bir hastaya benziyordu… Solunum cihazına bağlıydı…Ölüm döşeğini görmek istemiyordum…Hayvanat Bahçesinden geçinceye kadar içim sızladı…Acı gerçeği görmek…Ahlar / Vahlar…

                                                              ***

         2021 -2022’ de Kemer Boğazı burnu olan Yenice Köyü – Kemer Mahallesi Akbük Mevkii… Ve Gelendost kıyıları… Gölün karşı tarafı ise; Senirkent – Garip Köyü / Bülbül Çiftliği… Paçaları diz kapağına kadar sıvıyorsunuz…Ve karşı kıyıya yürüyerek geçiyorsunuz…2022 yılında; karşıdan karşıya 800 metre yüzebiliyordunuz. Bugün ise; belli bölümü yürüdükten sonra, ancak 100 -  150 metre arasında kulaç atılabiliyor…

                                                              ***

        Fıstığın kuzeyi yani; Hoyran bölümü, bugün Gelendost Bölgesinde, Göl alanının  20 bin hektarı kara ekosistemine dönüşmüş durumda. Karşı kıyılarda; Aşağı Tırtar – Yukarı Tırtar – Gençali / Kabaca ve Garip Köylerinin kapladığı Göl alanı, çekildiği su kotundan 13 bin – 16 bin hektar arasında, GÖL EKOSİSTEMİ’ n den KARA EKOSİSTEMİ’ ne dönüşmüş durumda!!! Gelendost ve Hoyran Gölü’ nün çevresi olarak ölçülen yani; karasallaşan alan yaklaşık toplam 35 bin hektar!!! Göl Ekosisteminin kara ekosistemine dönüşümü oransal olarak %40 - %45

           SONUÇ: Eğirdir Gölü’ nün “DALGALANIR SU YÜZEYİ” kalmamıştır!!! Tatlı Su Göllerimizden en büyüğünü kaybetmek üzereyiz!!! Oluşan yeni Kara Ekosistemimizle tanışmak mı, yoksa yüzleşmek mi istersiniz?!!!

            DEVAM EDECEK…                                            

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap