Gölümüzün Ötrofikasyon Restorasyon Süreci Ve Sonrası…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Gölümüzün Ötrofikasyon  Restorasyon Süreci Ve Sonrası…
Haberin Tarihi: 9.9.2024 14:09:43 - Okunma Sayısı:860 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

GÖLÜMÜZÜN ÖTROFİKASYON

RESTORASYON SÜRECİ VE SONRASI…

                                     Zeki TARHAN – ANKARA

             Eğirdir Gölü’ Havzasından, insan faaliyetleri ve yoğun tarım nedeniyle,   (bilhassa elma üretimi ) besin tuzu yüklemesi sonucu ötrofikleşmiş ve gölümüz ötrofik bir göl haline gelmiştir. Ve sonuç olarak; aşırı alg biyokütleleri, siyanobakter – yeşil algler, planktivor ve bentivor balık baskınlığı ile Eğirdir Gölü EKOSİSTEMİ değişmiş / doğal dengesi bozulmuştur.

                                                        ***

              ÇAPAK balığı; su altı ışık geçirgenliğini etkiler… Göl tabanındaki Su dibi canlıları (= Bentos ) ile beslenerek, sudaki sedimanın yeniden yüzer duruma geçmesine neden olur. Hemen belirtelim ki; ÇAPAK BALIĞI, ötrofik göllerde baskın balık türüdür. Hatta, “ÖTROFİKASYON” u; “…Sığ göllerde artan besin tuzu konsantrasyonlarıyla meydana gelen besin zinciri yıkımı” olarak da tanımlayabiliriz. Şu andaki EĞİRDİR GÖLÜ gibi, “berrak su” özelliğinin kaybolup, bitkisel planktonun baskın olduğu “bulanık su” durumuna geçiş yaşanır.

                                                      ***

           Sonuç olarak şunu diyebiliriz: Ötrofik bir göl haline gelen EĞİRDİR GÖLÜ’ nün iyileştirilmesindeki öncelikli konu, besin tuzlarınca, özellikle fosforca zengin su girdilerinin uzaklaştırılması yoluyla, göle dış kaynaklı fosfor ulaşımını engellemektir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap