Ötrofikasyon / Restorasyon Sonrası, Eğirdir Gölümüz Ayağa Kalkar Mı?...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ötrofikasyon / Restorasyon Sonrası, Eğirdir Gölümüz Ayağa Kalkar Mı?...
Haberin Tarihi: 31.8.2024 11:34:54 - Okunma Sayısı:731 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

ÖTROFİKASYON / RESTORASYON SONRASI,

EĞİRDİR GÖLÜMÜZ AYAĞA KALKAR MI?...

                              Zeki TARHAN – ANKARA

            İstedim ki; başlık, okuyanları elektrik çarpmış gibi titretip kendine döndürsün. Titreyip kendine döndürebilir mi, tabii onu bilemem elbette. Ama, aklı başında kişiler hemen şunu bilmelidir ki; EĞİRDİR GÖLÜ, “Sığ Göl Sulakalan” statüsüne fiilen girmiş bulunuyor…

        Artık, Merkezi Otorite tamamiyle EĞİRDİR GÖLÜ' ne odaklanmış, öncelikle ötrofikasyon ve restorasyon konusuna el atarak, toplumsal tepkiye bir yanıt vermiş olacaktır…

                                                    ***

        Hemen şunu vurgulamakta yarar görüyorum; Artık bu saatten sonra, bilim dışı söylem ve de uygulamalardan herkes uzak durmalıdır. Hele hele, bilimsel olmayan uygulamalara izin verilmemeli, ölüm döşeğindeki hastamızın fişi çekilmemelidir. Limnolog Prof. Dr. İskender GÜLLE hocamızın dediği gibi; “…Göl, eski haline dönebilir mi bir daha? Tabi neden olmasın, yeter ki iş işten geçmeden harekete geçilsin.”

      …Evet, Merkezi Otorite harekete geçmiş durumda… Eğirdir Göl Havzasındaki insan faaliyetleriyle birlikte artan besin tuzları dediğimiz Azot ve Fosfor, ne yazık ki; sığ göl haline gelen EĞİRDİR GÖLÜ’ nü ötrofikleştirmiş, su içi bitkilerin yayılımı da artmıştır. Tabii buna paralel olarak ta, ekosistemin biyoçeşitliliği de azalmıştır.

                                                ***

         Şu aşamada dikkat edeceğimiz en önemli husus; HABİTAT kaybı ile tür çeşitliliğinin azalmasının önüne geçmek. Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki; EĞİRDİR GÖLÜ, sadece doğal yaşam habitatı değil, aynı zamanda bir rekreasyon alanıdır. Eğirdir Gölü’ nün tabanı, rahmetli Prof. Dr. Doğan ATAY hocamızın dediği gibi, tonlarca ekmek ve kurşunla kaplıdır. Eğirdir gölü havzasında mermer ocakları nedeniyle orman ekosisteminin yok edilmesi, yoğun bir şekilde yapılan tarımsal faaliyetler Eğirdir gölünün besin tuzu (=azot – fosfor) durumları ve ekolojik dengesini olumsuz etkilediği de bilimsel bir gerçeklik olarak önümüzde durmaktadır…Eğirdir gölündeki besin tuzu yüklemesi, gölün biyolojik yapısını ve göl dinamiğini bozmuş ve son tahlilde; Gölümüzün suyu BERRAK SU durumundan, BULANIK SU’ya evrilmiştir.

                                                             ***

        Eğirdir gölünde; ot biçme makinaları, su içinde sürekli artış eğilimi gösteren su içi bitkilerini temizleyecek… DİP ÇAMURU dediğimiz SEDİMAN’ ın dibe daha hızlı çökmesiyle, askıdaki katı maddenin azalmasına ve sedimandan suya daha fazla besin tuzu salınmasına engel olabileceği de bir olasılıktır.

     Suiçi bitkiler; dalga kuvvetini azaltarak, sedimantasyonu artırır ve sedimanın yeniden yüzer duruma  geçmesini önler. Bütün bu hususları da dikkate alarak, EĞİRDİR GÖLÜ’ nün  Ötrofikasyon ve Restorasyon sürecini çok iyi yönetmek gerektiğini vurgulamak için bunları dile getiriyor ve yazıyoruz… Yani; Bahçemizdeki çimleri, çim biçme makinasıyla biçer gibi, GÖL habitatındaki mikro organizmaları ve sedimanı ıskalayarak bir restorasyon eyleminden sakınalım diye de uyarı görevimizi yapıyoruz…

                                                                ---- 0 ---

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap