Büyük Taarruz Ve 30 Ağustos Zafer Bayramı, Eğirdir'de Çok Özel Programlarla Ve Coşkuyla Kutlanmalıdır...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Büyük Taarruz Ve 30 Ağustos  Zafer Bayramı, Eğirdir'de Çok Özel Programlarla Ve Coşkuyla Kutlanmalıdır...
Haberin Tarihi: 26.8.2024 15:34:08 - Okunma Sayısı:406 defa okundu.

Recep BOZKURT yazdı...

BÜYÜK TAARRUZ VE 30 AĞUSTOS  ZAFER BAYRAMI,

EĞİRDİR'DE ÇOK ÖZEL PROGRAMLARLA VE COŞKUYLA KUTLANMALIDIR...

- Recep BOZKURT

 

-Çünkü, MİLLİ MÜCADELE yıllarında Egirdirliler büyük fedakarlıklar yaptı.Bu toprakların VATAN olmasına önemli katkılarda bulundu.Bunlardan dolayı bu büyük bayramı kutlamayı   çok hak eden yörelerimizin başında gelmektedir.

Genelkumay Başkalığı, 15 Ekim 1921'den itibaren Eğirdir'i de içine alan çok önemli kararlar aldı:

1-Büyük Taaruz, asıl savaş Afyonkarahisar'ın Güneyinde ve Batısında yapılacaktı.

2-Göller Bölgesi,Askeri Coğrafyanın hem lojistik hareketlerinin hem de savunma ve güvenlik alanları için (Örneğin: "K SAVUNMA PLANI gibi) en uygun saha olarak seçildi. Bu nedenle;

 Akşehir-Eğirdir -Dinar,

Antalya-Burdur-Gümüşgün-Eğirdir,

 Eğirdir-Aşağıkaşıkara-Şuhut,

Eğirdir-Dinar-Çivril LOJİSTİK YOLLARININ AÇILMASINA KARAR VERİLDİ, "

3-Eğirdir Gölü, Batı Cephesi'ne  varılacak en kestirme SUYOLU olarak görülerek   göldeki küçüklü büyüklü  bütün taşıma araçlarına el konuldu(Fransızlara ait deniz araçları başta olmak uzere) ve bunların çalışma ve yönetimi için EĞİRDİR DENİZ KOMUTANLIĞI kuruldu.

4- Eğirdir Garı'na en yakın olan Küçükyazla tepesi derin sular ile Gelendost-Höyük'te, Yalvaç-Aşağıkaşıkara"da  iskeleler yapıldı.Yöre halkı genç ihtiyar,çocuk kadın demeden,gece gündüz buralardan cephedeki askerimizin her türlü ihtiyacının karşılanmasına canıyla,malıyla katkıda bulundu.

5-İzmir-Eğirdir Demiryolu Hattı'nın YÖNETİM MERKEZİ Eğirdir'e taşındı.

6-BATI CEPHESİ'nin sivil ve askeri ulaşımı,posta işlemleri,İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI Eğirdir merkezli yapılmaya başlandı.

7-Eğirdir, BİRİNCİ ORDU için gerekli askeri mühimmat, yiyecek ve giyeceğin depolandığı, ýığınağın yapıldığı en önemli lojistik noktalardan biri haline getirilerek başta Eğirdirliler olmak üzere yöre halkının bunları cepheye taşınmasında görevlendirildi.

8- Eğirdir Gölü'ne yakın alanlarda konuşlandırılan askeri birliklerimizin et ihtiyaçlarının önemli  bir bölümü Eğirdir Gölü balıkçı ve kayakçıları tarafından karşılandı.

9-,Büyük Taarruz'da yaralanan askerlerimiz için Eğirdir''deki büyük evler,cami ve mescitler YARALI BAKIMEVİ haline dönüştürüldü. Buralarda yüzlerce kahraman askerimizin bakımları yapıldı.

 

10-Eğirdir'in ormanlarından kesilen odunluk ağaçlar yöre halkı tarafından Eğirdir İstasyonuna taşınarak lokomotiflerin yakıt ihtiyacı karşılandı.

11-Milli Mücadele'nin ölüm kalım günlerinde gösterdikleri kahramanlıklar nedeniyle 188 Eğirdirli  vatansevere KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI verildi.

"KURTULUŞ  SAVAŞI, MATEMATİK  MİMARİDİR. YENMEKTEN YENİLMEYE KADAR HESAPLANMAMIŞ HİÇBİR YANI YOKTUR. BÜYÜK TAARRUZ, BÖYLE BİR MİMARİNİN ZİRVESİNDE BAŞLAMIŞTIR…”

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap