Bugünlerde Kuruyarak Can Çekişen Eğirdir Gölü, 26 Ağustos Büyük Taarruz Hazırlık Döneminde Tam Bir Zafer Yolu Oldu...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bugünlerde Kuruyarak Can Çekişen Eğirdir Gölü,  26 Ağustos Büyük Taarruz Hazırlık Döneminde Tam Bir Zafer Yolu Oldu...
Haberin Tarihi: 23.8.2024 15:02:35 - Okunma Sayısı:603 defa okundu.

Recep BOZKURT yazdı...

BUGÜNLERDE KURUYARAK CAN ÇEKİŞEN EĞİRDİR GÖLÜ,

 26 AĞUSTOS BÜYÜK TAARRUZ HAZIRLIK DÖNEMİNDE TAM BİR ZAFER YOLU OLDU...

                                                                                

 Genelkurmay Başkanılığıca 15 Ekim 1921 ile 26 Ağustos 1922 tarihleri arasında Eğirdir Gölü, SUYOLU olarak düşünülerek, ”Anadolu Donanması”nın (Kuvayı Milliye Donanması) en etkin ve yararlı kurumlarından biri olan EĞİRDİR DENİZ KOMUTANLIĞI (Eğirdir Gölü Askeri Merakibi Bahriyesi-EĞİRDİR BAHRİYE MÜFREZESİ) burada oluşturuldu. Eğirdir-Altınkum, Gelendost-Höyük ve Yalvaç-Aşağıkaşıkara’da 200 metreye yakın iskeleler kurulmaya başlandı. Eğirdir Gölünde ulaşım ve taşıma işleri için kurulan Fransız Şirketi’nin  emrindeki 100 tonluk bir römorkör,4 duba,10-30 ton taşıyan bir filika,50 ton kapasiteli 5 mavna ve 20 kayığa el konuldu.Eğirdir Gölü’ndeki tüm balıkçı ve kayıkçılarla birlikte yüzlerce asker,günde 180 ile 200 ton arasında  askeri malzeme,yiyecek ve giyecek yöremizdeki yakın alanlara konuşlandırılan 100 bin kişilik Birinci Ordu  askerlerine ve kullandıkları 18 bin hayvana göl üzerinden taşındı.

Ve bugün " İMDAAAT ÖLÜYORUM !!! ... " diye haykıran bu YEDİ RENKLİ olağanüstü güzel göl, bu toprakların VATAN olmasına çok önemli, çok değerli katkıları oldu.

- Recep BOZKURT

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap