Isparta Seralarında Karanfil Hasadı Tüm Hızıyla Devam Ediyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Seralarında Karanfil Hasadı Tüm Hızıyla Devam Ediyor
Haberin Tarihi: 21.8.2024 12:43:02 - Okunma Sayısı:439 defa okundu.

Isparta'da 1.426 dekarlık alanda 171.120.000 dal karanfil üretiliyor.

ISPARTA SERALARINDA KARANFİL HASADI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Merkez Deregümü Köyü'nde kesme çiçek (karanfil) üretimi yapılan seraları ziyaret ederek üretim sürecini yerinde inceledi. Ziyareti sırasında çiftçilerden bilgi alan Tuğrul, üreticilerin karşılaştığı sorunları dinledi.

Isparta, ülkemizin karanfil üretiminde önemli bir yere sahip. 2023 yılı TÜİK verilerine göre, ilimizde 1.426 dekarlık alanda 171.120.000 dal karanfil üretilerek, Türkiye genelinde %18.75'lik bir payla üretimde ikinci sırada yer alıyor. Dikim işlemleri 15 Kasım itibariyle başlamış olup, ilk ürünler 15 Haziran’da hasat edilmeye başlanmıştır. Dekar başına ortalama 33.000 fide dikilirken, dekardan ortalama 120.000 dal karanfil elde edilmektedir.

Kış dönemi dikimleri genellikle Kasım ve Aralık aylarında yapılarak, kesme çiçek üretiminin az olduğu Haziran ayında piyasaya sürülmektedir. Bu yöntemle karanfilde erkencilik sağlanarak, üreticiler birim alandan daha fazla gelir elde edebilmektedir.

Yöremizin gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olması, farklı renkteki karanfillerin kaliteli olmasını sağlamakta ve piyasada aranan niteliklere kavuşturmaktadır. Bu özellikleri sayesinde, Isparta’da üretilen karanfiller Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir.

- Haber Merkezi

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap