GÖLÜMÜZ HAVZASINDA BUNDAN SONRA?... (4. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLÜMÜZ HAVZASINDA BUNDAN SONRA?... (4. Bölüm)
Haberin Tarihi: 10.8.2024 11:03:19 - Okunma Sayısı:1079 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖLÜMÜZ HAVZASINDA BUNDAN SONRA?...

AKIN - ÖZEL

Zeki TARHAN Ankara’dan bildiriyor     

(4)

              Yazı dizimizin bu bölümünde, bakın nelere değineceğiz; Eğirdir gölünden sulama yapan projelerde, şebeke dışı alanların sulanmasıyla ilgili kısıtlama getirilirken, sulama sistemleri de modernize edilecek, hassas sensor sistemlerine geçilerek buharlaşmanın azaltılması amacıyla, sulamaların geç saatlerde gece yapılması sağlanacak ve etkin su kullanımı ile üreticiler bilinçlendirilecek, bu uygulamayla da maliyetlerde önemli bir girdi unsuru olan enerji giderleri de düşürülmüş olacak.

                                                              ***

           Tarımsal faaliyetler nedeniyle ortaya çıkan PESTİSİT ve KİMYASAL GÜBRE kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalar ile “KISITLI SULAMA” nın  (%50) yetiştiriciliği yapılan türler üzerindeki ekonomik etkilerin belirlenmesi ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.

         Arıtılmış ATIK SULAR’ ın ve YAĞMUR SULARI’ nın farklı alanlarda kullanılmasının yaygınlaştırılması konusunda gerekli çalışmalar yapılacaktır.   (Belediye ve DSİ 18. Bölge Müdürlüğü )

                                                               ***

                                  …VE BELEDİYELER

        İlgili ve sorumlu Kurum ve de yerel yönetim olarak Belediyelere, kısa / orta ve uzun vadede, bakın ne tür yükümlülükler getiriliyor;

    Evlerde kişi başı kullanım üzerinden fiyatlandırma politikasının oluşması, “SUYUN UCUZ KULLANILMASININ” önüne geçilerek ADİL FİYATLANDIRMA yapılacaktır. Yeşil Bina sertifikasyonu olan binaların bazı harç ve vergilerden muaf tutulması sağlanırken, 2000 m2’den daha küçük alanlarda ise Belediyelere inisiyatif tanınacak. SÜNGER ŞEHİR uygulamalarının yaygınlaştırılması ( Su tutan uygulamalar) da Yerel Yönetimlere önerilirken, bu arada KURAKÇIL PEYZAJ uygulamalarına da geçilecek…

     Gri suyun kullanımı için, binalarda rejenerasyon ve resirkülasyon hatları zorunlu tutulacak, Belediyelerce kent içi israfı önlemek için, “SU MUHAFAZA MEMURLARI” görevlendirilecektir.

      Belediye sınırları içerisindeki “HOBİ BAHÇELERİ” ne su verilmemesi sağlanacak, Su verimliliği planlaması; yoğun kullanım alanlarından başlanılarak (kamu kurumları, hastaneler, üniversiteler, camiler ve okullar yapılacaktır.

   Organize sanayi bölgelerinde, suyun ortak kullanımı (=Endüstriyel simbiyoz) sağlanacak, “SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ” için ilgili paydaşlar ile eğitim ve farkındalık çalışmaları ivedilikle planlanıp uygulamaya geçirilecektir.

           DEVAM EDECEK… 

          

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap