İLÇEMİZDE DÜĞÜN GELENEK GÖRENEKLERİMİZ!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İLÇEMİZDE DÜĞÜN GELENEK GÖRENEKLERİMİZ!
Haberin Tarihi: 9.8.2024 12:05:34 - Okunma Sayısı:3751 defa okundu.

Havva Mutlucan Yazdı...

İLÇEMİZDE DÜĞÜN GELENEK GÖRENEKLERİMİZ!

      Kişilerin amacı hayatları boyunca, imkânları dâhilinde, yapması gereken veya yapmak istedikleri görev ve sorumluluklarının içinde belki de en önemlisi; hayırlısı ile evlenip yuva kurmak ve hayırlı nesiller yetiştirmektir.

      Evlenme sadece kız ve erkek için değil aynı zamanda aileler için de yeni akrabalık bağlarının kurulduğu bir süreçtir. Genel olarak her bölgede kız isteme, nişan ve düğün törenlerinin sıralaması aynıdır.

     Evlenme törenlerimizde yörelere göre modern zamanın getirdiği teknolojik kolaylıklar, hayat şartları, moda gibi unsurlardan kaynaklanan durumların da neticesinde bazı gelenek ve göreneklerin de değişime uğradığını görmekteyiz.

     Maalesef ilçemizde de düğün adetlerimiz içeresinde zamanla unutulmaya yüz tutan gelenek göreneklerimiz bulunmaktadır.  

     Örneğin; düğün sabahı erkek tarafınca yapılan erkek hamamı, yine düğünün ertesi günü bayanlarca kız evine gidilip çeyiz görme geleneği kalmadı sayılır.  

     Basit gibi gözüken ama göreneklerimizden unutulan bir diğeri ise; düğün arabasının ön kaputu üzerine kız bebek koyma âdeti kaybolsa da hâlâ zihnimizde canlanan bir adettir.

     Üstte belirttiğim üzere, ilçemiz de modern değişikliğe kısmen de olsa ayak uydurmaya başladı. Ama bazı düğün sahiplerimizin (kişisel düşüncem) biraz abarttığını düşünüyorum.

     Kendilerini daha modern, daha seçkin veya daha elit göstermek için sayılı vatandaşlarımızın düğünlerde yeni yeni adetler türetmeye başladığını görmekteyiz.

     Örneğin; önceki yıllarda düğün davetiyesinin altına yemek verilecek ise yazılırdı. Gelmek isteyen yemeğe iştirak ederdi. Şimdi bu değişti, (yanlış anlaşılmasın imkânları dâhilinde düğünde asgari yemek veren düğün sahiplerini bu kesime katmıyorum) ne oldu derseniz:

     Kendilerini modern gören düğün sahipleri dağıtmış oldukları davetiyenin altına yemek yazmayıp tüm misafirleri yemeğe davet etmiyorlar. 

    Ne yapılıyor?

     Kendilerine göre 1. derece yakınlarını ve yine kendilerine göre üstte belirttiğim vasıfta sayılı kişileri davet ederek lüks bir restoranda veya otelde özel menü ile sözde düğün yemeği veriyorlar.

     Ve yine bu kesim ilçemizdeki düğün salonlarını ve organize hizmetleri beğenmeyip sayılı davetli çağırıp ilimiz merkezinde kendilerine göre daha lüks sayılan bir otelin salonunu veya daha ihtişamlı salon kiralayıp, sayılı davetli çağırarak düğünlerini yapmayı tercih ediyorlar.

     Ne diyelim bugün dünya, yarın Ahiret takdir sizlerin.

     Saygılarımla...

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    12.8.2024 10:40:45
    Aslında düğünlerini daha şatafatlı Isparta da yapmak isteyen kişilerin çoğu ilçemizden kendilerini soyutlamış insanlar
  • Rumuz
    (Rumuz)
    9.8.2024 16:34:03
    Artık düğünlerde maalesef zengin fakir ayrımı da yapılmaya başladı. Allah sonumuzu hayır etsin
  • Rumuz
    (Rumuz)
    9.8.2024 15:44:40
    tebrikler güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık
  • Rumuz
    (Rumuz)
    9.8.2024 15:37:43
    Tüketim toplumlarının en büyük katalizörlerinden birisi de düğünler. Çıkar sarmalının nesiller arası aktarımı ile arzın coğrafyaya göre şekillenmesi gelenek dediğimiz sermayenin hizmetinde olan kodları oluşturuyor. Kaleminize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.
  • Rumuz
    (Rumuz)
    9.8.2024 14:58:18
    Yine can alıcı bir konuyu el atmışsınız, cesaretinize teşekkür ederim.
  • Rumuz
    (Rumuz)
    9.8.2024 12:48:07
    Evet haklısınız. Bu adetler hep para. İnsanların alım gücü yok ve sürekli yeni adetler çıkarıyorlar. Herkesin bu adetler yetişmesi mümkün değil
Yorum Yap