SÖZÜN BİTTİĞİ YERİN NERESİNDEYİZ? DSİ 18.VE DSİ 13.BÖLGEYE ÇAĞRIMIZDIR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SÖZÜN BİTTİĞİ YERİN NERESİNDEYİZ? DSİ 18.VE DSİ 13.BÖLGEYE ÇAĞRIMIZDIR
Haberin Tarihi: 3.8.2024 17:20:20 - Okunma Sayısı:1056 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

SÖZÜN BİTTİĞİ YERİN NERESİNDEYİZ?

DSİ 18.VE DSİ 13.BÖLGEYE ÇAĞRIMIZDIR

                             Zeki TARHAN - ANKARA 

              …Evet, evet  doğru anladınız, bu bir “ÇAĞRI” yazısıdır ve DİKMEN / TARHAN ikilisinin, iç batı Akdeniz’ in en etkin basın yayın organlarından olan AKIN gazetesi aracılığıyla; Isparta DSİ 18. Bölge ile Antalya 13. Bölgeye, ölüm döşeğinde yatmakta olan EĞİRDİR GÖLÜNÜ, bu döşekten kaldırmak için müşterek çalışmaya davet ediyoruz…

                                                         ***

               16 Haziran 2012’ de yürürlüğe girmiş olan EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ’ ne göre; 914,74 metre olan minimum su kotunun altında, gölden hiçbir şekilde su çekilemeyeceği belirtilmiş ve de hüküm altına alınmıştır.  2023 sonbaharına gelindiğinde; 15 Ekim 2023 günü, göl su kotunun 914,53 metre olduğu sayın Isparta valisi tarafından açıklanmıştır. Bu tarihten sonra; başta Isparta il merkezi olmak üzere, EĞİRDİR GÖLÜ’ n den içme suyu temin eden yerleşim birimlerinin, içme ve kullanma suyunu minimum su kotunun altında temin ettiklerini tahmin edememek olası değildir. Bu durumun ise; içme suyu arıtma tesislerinde, ilâve bir işleme neden olup olmadıkları hakkında da bir bilgimizin olmadığını belirtmeliyiz.

                                                        ***

             …Ve 2024 Mayıs’ ı na gelindiğinde, 21 – 22 Mayıs tarihlerinde, Isparta Valiliği koordinasyonunda; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ve SDÜ / Su Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen, “EĞİRDİR GÖLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI” n da, EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ revize edilmiş, Genel hükümleri içeren 4 / c maddesindeki “914,74  metreden sonra (itibaren) hiçbir şekilde gölden su çekimi yapılmasına izin verilmez” hükmü ortadan kaldırılmıştır.

                                                     ***

           …Evet, Göl ekosisteminin sürekliliğini korumak konusunda, resmi olarak minimum işletme kotu olan 914,74 metre su seviyesinin, çok düşük olacağı, ekosistemin devamlılığını sağlamak açısından,  -diğer önlemlerle beraber- minimum işletme kotunun 916 metreden aşağıya düşürülmemesi gerektiğini de bilimsel bir saptama olarak benimsediğimizi de belirtmekte yarar görmekteyiz. Ayrıca, şunu da belirtmeliyiz ki; yukarıda sözünü ettiğimiz ÇALŞTAY’ da TARHAN tarafından dile getirilen ve SDÜ’ nün bilimsel saptama ve önerisi olan 916 metre minimum kot’a, DSİ 18. Bölgenin rezistans gösterdiği  gözlenmiştir. Tabii bu konuda doğal olarak, SDÜ / Su Enstitümüzün bir açıklama yapması da beklenir diye düşünüyoruz…

                                                              ***

             GELELİM ÇAĞRIMIZA!!!

         ISPARTA / DSİ 18. VE ANTALYA / DSİ 13. BÖLGEYE ÇAĞRIMIZDIR:

  • Eğirdir Gölü minimum su kotunun 916,00 metreye yükseltilmesi için, 800 milyon m3 civarında bir suyun Göle verilmesi lâzım.
  • Isparta DSİ 18. Bölgenin yapmış olduğu Proje ihalesinde;

      40 milyon m3 /yıl civarındaki bir suyun göle takviyesi göz önüne alınmıştır. Ancak; bu Projenin hangi yıl / ne zaman hayata geçirileceği henüz bilinmemektedir. Ayrıca; bu miktar su, “TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEYECEĞİ” özdeyişini anımsatmaktadır…

3 – Eğirdir Gölü’ ne su takviyesi / transferi, BOLHASAN mevkii civarında, (=KASIMLAR BARAJI ) mansabından / akış aşağı ) temin edilmek zorundadır. Ve bu da Gölün; şu anda minimum su kotunun altında 914,40 metrelerde olduğu gerçeğinden hareketle, bu zorunlulukla birlikte KAÇINILMAZDIR!!!

4 – Son zamanlarda; Konya Pancar Ekicileri Birliği’ nin KÖPRÜ ÇAY’ dan 609 milyon m3 / yıl Konya Ovasındaki sulamalar için, su alınmasına ilişkin Proje geliştirdikleri bazı yayın organlarında haber olarak yer almıştır. Böyle bir projenin uygulanması, son derece yanlış bir uygulama ve EĞİRDİR GÖLÜ gibi bir DOĞA HARİKASI’ nın ölümünün hızlandırılması ve son tahlilde bir “DOĞA KATLİAMI” olacaktır!!!

  5 – EĞİRDİR GÖLÜ’ nün kurtuluşu; ancak KÖPRÜ ÇAY’ dan temin edilecek Su ile mümkün olacaktır!!! Asgari 300 – 400 milyon m3 / yıl suyun KASIMLAR BARAJI’ nın mansabından (=Akış aşağısı) hidrolojik ve teknik bakımından Isparta DSİ 18. Bölge ile Antalya DSİ 13. Bölge’ nin müşterek çalışmasıyla belirlenmelidir!!! 

                  

 

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    5.8.2024 09:51:23
    Tepeli köyüne yapılacak baraj ne oldu eğer bu köye baraj yapılırsa göle çok faydası olacak. Gölün etrafına yapılan barajların kapakları açılsın madem. Yetkilere bir sorum var bu barajlar yapılırken gölün böyle çekileceği hiç mi düşünülmedi.
  • Rumuz
    (Rumuz)
    4.8.2024 11:16:36
    YENİ YAPILAN GÖL ÇCEVRESİNDEKİ YAKLAŞIK 35 ADET GÖLETTEN HİÇ KİMSE BAHSETMEMEKTEDİR. YA GÖLETİNİZ OLUR, YADA GÖLÜNÜZ. İKİSİ BİR ARADA OLMAZ. NE KADAR EKMEK O KADAR KÖFTE MİSALİ. GÖLÜN SUYUNU GÖLETE POMPA İLE AKTARMAK TAM BİR AKIL TUTULMASI, HATTA İHANET OLSA GEREK....
Yorum Yap