DEVLET NEREDE???!!! DEVLET YEŞİLADA’DA!!!
Zeki TARHAN – ANKARA
…Evet, evet aynen öyle. Yasama / Yürütme / Bürokrasi / Medya ve Halk!!! Yeşilada’ da bir YARGI erki yoktu. “İşte bu!!!” dedirtecek bir “Çıkartmaydı YEŞİLADA’ ya yapılan bu harekat. Ne tesadüftür ki; KIBRIS harekatının 50. yılının kutlandığı günlere denk gelmişti YEŞİLADA buluşması.
Dikkatli okuyucularımız, hemen fark edeceklerdir ki; “YEŞİLADA ÇIKARTMASI” bu satırların yazarı Tarhan’a özgü bir metafordu. Eğirdir’ in YEŞİLADA sı ile KIBRIS adası arasında nasıl bir korelasyon kurulabilirdi? Gelin burada, DEMİREL’ in bir sözünü anımsayalım: “…Müslümanlarla Hıristiyanlar, yıllarca bir arada yani; ÇAN sesi ile EZAN sesini dinleyerek barış içinde yaşamışlardır.”
***
Başkent Ankara’nın, Eğirdir’ in YEŞİLADA’sına yaptığı harekat; bir “YASAMA ERKİ” çıkartmasıydı. TBMM Dilekçe Komisyonunun 2 Temmuz 2024 Salı günkü, Sunay KARAMIK (Adana) başkanlığında yapılan birinci oturumunda, Komisyon üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, basın mensuplarının katılımı ile toplantı yeter sayısı sağlanmış ve Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu’ nun 28. Yasama Dönemindeki üçüncü Toplantısı yapılıyordu… Gündemde; 27’ nci Yasama döneminde itiraza uğrayan Başkanlık Divanı kararları ile Genel Kurula sevk edilen “DİLEKÇELER” yer almakta…
***
…Ve Komisyonun esas görevi “DİLEKÇE” ler, ikincisi ise “Kamu Denetçiliği Kurumu” ile ilgili görevleriydi. Ve Komisyona yapılan her bir başvuru üzerinde kapsamlı / titiz çalışmalar yapılıyor, sonucunda oluşturulan Başkanlık Divanı Kararları, yazılı ve görsel medyanın da yoğun ilgisini çekiyordu… Dilekçe Komisyonunun, dördüncü kuvvet olarak bilinen medya organlarında görünürlüğü ve bu bağlamda toplumsal farkındalığın artmakta oluşu da elbette ki önemliydi…
***
“YEŞİLADA ÇIKARTMASI” nın arka planında, 2019’ un Aralık ayı başlarında Komisyona intikal eden bir şikâyet dilekçesinin içeriği vardı. İçerikte özetle şu hususlara değiniliyordu: “…Isparta ili Eğirdir ilçesi Yeşilada Mahallesinin 2007 yılında üçüncü derece DOĞAL SİT ALANI ilan edildiği, mevcut imar planının askıya alındığı, Yeşilada Mahallesi için “KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI” nın hazırlanması gerektiği, ancak ilgili idarece söz konusu planın hazırlanmasının geciktirilmesi nedeniyle, taşınmazları üzerinde yenileme çalışması ve tasarrufta bulunamadıklarından bahisle konunun incelenmesi, mağduriyetlerin giderilmesi…” talep ediliyor.
***
…Ve idari denetimin yapılması süreci… Bakanlıklar arası yazışmalar… 2020 Temmuz ortaları… İçişleri Bakanlığından gelen cevabi yazı ve eklerine; “Eğirdir Gölü’ nün içme ve kullanma suyu olarak ilan edilmesi sebebiyle “DOLGU PLANI” yapılamadığından, “KORUMA AMAÇLI İMAR PLANININ SONUÇLANDIRILAMADIĞI” şeklinde bilgi verilmesi üzerine, Komisyon Başkanlık Divanı, TBMM İçtüzüğü hükümlerinin ilgili maddesi uyarınca dilekçenin görüşülemeyeceğine karar verir.
…Ocak /2023’ lere, Mayıs / 2024’lere gelinir…Ve yine Bakanlıklar arası yazışmalar süreci başlar… Gelin biz buna; “Bürokratik Oligarşinin öyküsü” diyelim de anlayan anlasın. Komisyon, Genel Kurul görüşmelerine esas olmak üzere, ilgili bakanlıklardan “EĞİRDİR YEŞİLADA MAHALLESİ KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI” çalışmalarına ilişkin güncel durumun bildirilmesini ister.
…Ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 7 Haziran 2024 tarihli yazısı ve İçişleri Bakanlığının 13 Haziran 2024 tarihli yazısı Komisyona intikal eder.
YARIN :
EĞİRDİR / GÖL VE MERMER SEFERBERLİĞİNDE YEŞİLADA’NIN YERİ