SÖZÜN BİTTİĞİ YER “ÇOK ACİL” (3. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SÖZÜN BİTTİĞİ YER “ÇOK ACİL” (3. Bölüm)
Haberin Tarihi: 18.7.2024 11:53:04 - Okunma Sayısı:484 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

“ÇOK ACİL”

                                                

                                             Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                BÖLÜM : 3

EĞİRDİR GÖLÜ MANİFESTOSU

 9 – Eğirdir gölüne yan havzadan su aktarımı (=Derivasyonu) projesine göre; yaklaşık 40 – 42 milyon m3/yıl su temini olarak düşünülmüştür. İşin süresi de 730 gün olarak projelendirilmiştir. Asgari 3 yıl sonra hizmete girecek demektir. 2027 yılı sonlarına doğru, gölden istifade edilecek durum kalmayabilir. Yıllık buharlaşmanın ( 1.00 metre ) olduğu gölde, (40 milyon m3)  su, ( 10 cm ) civarında bir yükselme sağlayacak demektir. Bu nedenle; iki kademeli bir pompaj düşünülmelidir.  İkinci kademesinin ise; KASIMLAR BARAJI mansabında, BOLHASAN civarından yapılmalıdır. KÖPRÜÇAY’ ın suyu, büyük ölçüde OLUKKÖPRÜ PINARLARI’ n dan gelmektedir…KÖPRÜÇAY SULAMALARI da, bu pınarlardan yapılmaktadır. OLUKKÖPRÜ PINARLARININ MANSABINDAN EĞİRDİR GÖLÜ’ NE SU TEMİNİ GÖZ ÖNÜNE ALINARAK, BİR PROJENİN ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMESİ KAÇINILMAZ HALE GELMİŞTİR!!!

ANCAK; BU PROJE İHALESİNİN HİZMET ALIMI OLARAK DÜZENLENMEMESİ VE SÜRESİNİN MÜMKÜN OLDUĞU KADAR KISA TUTULMASININ DA, GÖLÜN ÖLÜMÜNÜN / KURUMASININ ÖNLENMESİ İÇİN BÜYÜK YARAR SAĞLAYACAKTIR.

                                                                   ***

10 – EĞİRDİR GÖLÜ’ n den içme – kullanma suyu temin eden başta ISPARTA İL MERKEZİ olmak üzere, yerleşim yerlerinde KAYIP – KAÇAK  oranı %25’ in altına düşürülmelidir!!! Isparta il merkezine İçme – kullanma suyu temin edecek olan DARIDERESİ ( 1 )  ve ( 2 ) BARAJLARI ile ANDIK DERESİ BARAJINDAN SU TEMİNİNE ÖNCELİK VERİLMELİDİR!!! ISPARTA İL MERKEZİ PİS SU ARITMA SİSTEMİNDEN ÇIKAN SUYUN, AKSU NEHRİNE VERİLMEMESİ VE ATABEY SULAMASINDA KULLANILMA İMKÂNI ARAŞTIRILMALIDIR ( Yaklaşık 12 – 13 milyon m3/yıl )

DEVAMI EDECEK…                                          

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap