SÖZÜN BİTTİĞİ YER (2. BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SÖZÜN BİTTİĞİ YER (2. BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 15.7.2024 15:22:45 - Okunma Sayısı:842 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

“ÇOK ACİL”

                  Zeki TARHAN – ANKARA

BÖLÜM : 2

       Son bir ümitle, 60 yılı aşan meslek yaşamında, başta EĞİRDİR GÖLÜ SULAMA PROJELERİ olmak üzere, birçok projede emeği geçen, anne - babası öğretmen, İTÜ’lü İnşaat Yüksek Mühendisi, öz be öz Eğirdir’ li, EĞİRDİR GÖLÜ  SEVDALISI, eski DSİ’li  proje insanı  Binay DİKMEN büyüğümüzün, acilen uygulamaya geçilmesini son bir ümitle dile getirdiği EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN KURTULUŞ RECETESİ OLAN 12 maddelik MANİFESTOSU’nu bu bölümde, “ÇOK ACİL” etiketiyle kamuoyumuzun dikkatlerine sunuyoruz…

                                                  ***

           EĞİRDİR GÖLÜ MANİFESTOSU

1 – Gölün su potansiyelinin kullanılmasından DSİ 18. BÖLGE SORUMLUDUR. Diğer resmi ve özel kuruluşlar, Bölgeye yardımcı olacaklardır. Böylece; EĞİRDİR GÖL YÖNETİMİ, halkımızın deyişi ile (=7kocalı Hürmüz) eşgüdümsüzlük ve çok başlılık  ile bürokratik oligarşiden kurtulmuş olacaktır.

2 – Tek yıllık Bitkilere SU VERİLMEYECEĞİ, Sulama Birliklerine bildirilmelidir.

3 – Kısıtlı Sulamada, TAGEM tarafından yapılmış çalışmalar sonucunda hazırlanan “Türkiye’de yetiştirilen Kültür Bitkileri için Kısıtlı Sulama Rehberi / 2022” göz önüne alınmalı ve başta MAREM olmak üzere, tüm üreticilerle görüşüp, “minimum su verilme durumu” tartışılmalıdır.

4 – Çok yıllık bitkilerden ekonomik ömrü dolmuş olanlar yerine, daha az su tüketen bitkilerin üretimine geçilmesi teşvik edilmelidir.(Elma yerine BADEM – Örnek olay ve uygulama olarak, Ali TAŞ’ ın Sevinçbey Ovasındaki BADEM uygulaması)

5 – Mansap (= akış aşağı) şartları düşünülmeden, göle dökülen yan dereler üzerinde yapılan göletlerden yapılan sulamalarda da, tek yıllık bitkilere su verilmemelidir.

6 – Bu sene, elmadan yeterli gelir alınamaması göz önüne alınarak, SULAMA; elma ağaçlarının kurumaması / ölmemesi için minimum seviyeye indirilmelidir. Başta DSİ 18. Bölge Müdürlüğü- İşletme Bakım Dairesi /  MAREM ve SAREM / EKO BİR / Üniversitemiz bir arada çalışıp gözlemlerde bulunmalıdır.

7 – Minimum su kotu olan 914.74 metre kotun altından temin edilen ve edilecek olan suyun kalitesi, İÇME – KULLANMA SUYU için ilâve ARITMA’ ya ihtiyaç göstereceğinden, göl havzası sulama sahasındaki üreticiler bilgilendirilmeli ve kamuoyumuz, sağlıklı – kaliteli içme suyu tüketimi bağlamında da; su kalitesi daima  / sürekli ölçülerek, gerekli önlemlerin alınması yoluna gidilmelidir.

8 – Borulu sistem inşaatları devam eden Atabey ve Senirkent Sulama Projelerinde, mümkünse Borulu Sistemler öncelikle çok yıllık bitkilerin yer aldığı bölgelerde yapılmalı ve buralara KISITLI SULAMA uygulamasına geçilmelidir.

DEVAM EDECEK…

MANİFESTONUN  ( 9 – 10 – 11- 12. )MADDELERİ YARIN   

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap