EĞİRDİR / GÖL VE MERMER SEFERBERLİĞİ!!! (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR / GÖL VE  MERMER SEFERBERLİĞİ!!! (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 15.7.2024 10:56:23 - Okunma Sayısı:501 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR / GÖL VE

MERMER SEFERBERLİĞİ!!!

Zeki TARHAN  - ANKARA

BÖLÜM : 2

        TBMM; EĞİRDİR GÖLÜ VE GÖL HAVZASINDAKİ MERMER OCAKLARI İÇİN HAREKETE  GEÇTİ!!! Eğirdir gölü / ( Göl Eko sitemi ) ve Havzadaki Mermer Ocakları, / ( Dağ Eko sitemi) için SEFERBER OLUYORUZ!!! BU AMAÇ UĞRUNA BÜTÜN OLANAKLARI KULLANMAK ZORUNDAYIZ!!!

                                                   ***

          “…YEŞİLADA diye bahsettiğimiz ve CAN ADA diye bahsettiğimiz, adı “ada” ama şu anda yarımada olan Eğirdir için hakikaten ciddi bir özellik arz eden bir yerden bahsediyoruz. Söz konusu alan, 1998’den itibaren SİT statüsünde olan, korunan bir alan. Eğirdir Gölü, ciddi anlamda içme suyuna ve tarımsal alanda sulamaya kaynaklık eden, ülkemizin nadide göllerinden bir tanesi. Mevcut iklim değişikliğinden de ciddi anlamda etkileniyor. Bu anlamda da inşallah daha iyi noktada olur. Ve giderek de korunması açısından hepimize, bizlere ve diğer ilgililere de ciddi iş düşen bir gölümüz. Bu açıdan gölün birçok koruma statüsü var, aslında birçok önlem alınmış.”

                                                 ***

         “…1998’ den beri gölün bir SİT statüsü var; o zaman Kültür Bakanlığında var, daha sonra 1998’ de bu “Can Ada” dediğimiz, şehre daha yakın olan, küçük olan Can Ada birinci derece, biraz devamında “Yeşil ada” dediğimiz yerleşim de ( yaklaşık 277 taşınmazın bulunduğu yerleşim ), o zaman için  üçüncü derece olarak nitelendirilmiş; 2007’ den beri SİT statüsü olan bir yapı ve o tarihten bugüne kadar, buranın koruma amaçlı imar planı gündemde olması gerekiyor… Göl, aynı zamanda su yönetimince yürütülen ÖZEL HÜKÜM koruması altında. Ve aynı zamanda da “GÖL” olduğu için, KIYI KANUNU’ na tabi ve diğer mevzuata tabi. Bu, 2007’ den beri yapılması gereken korunan alanlarda normal imar planlarının dışında “KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI” diye atfedilen, daha özellikli bir çalışma yapılması gerekiyor…

 

                                              ***

       “…Bununla ilgili süreç içerisinde, 2020 yılında; bu bahsettiğimiz bir veya üçüncü derece SİT statüsü, bizim yeni terminoloji ile SÜRDÜRÜLEBİLİR ve nitelikli olarak da yenilendi.

         …Ve yine, “KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI ihtiyacı burada var. Eğirdir Belediyemiz de burada yaptığı çalışmayı anlatacaktır. Bu idarelerin belli bir noktaya getirip, sonra bizim  Bakanlığımıza Tabiat Varlıkları Komisyonumuza ve Bakanlığımıza sunacağı bir çalışma olup, en son gelinen noktada, İller Bankası Genel Müdürlüğü planın altlığı olan çalışmayı tamamladı.

          27 / 6 / 2024 tarihinde Jeolojik etüt tamamlandı, şu anda Bakanlığımızda incelemede, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğümüzde. O gerekli çalışmayı tamamlayıp askı ilandan sonra, diğer imar planı çalışmamıza da devam edilecektir.”

***

ALANIN KISITLI OLMASI / KIYI OLMASI / SİT ALANI OLMASI / İÇME SUYU OLMASI…VE YAŞANAN UZUNCA SÜREÇ…

“…Burada SİT alanı olması, bu alanın içme suyu havzası olması ve kültür varlıklarına sahip olması nedeniyle, pek çok kısıtlılığa sahip bir bölge. Dolayısıyla, KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLAMA süreci, mevzuatsal açıdan biraz uzun ve kurum görüşleri anlamında da uzun bir süreç. 2018 yılından beri Belediyemiz planlama çalışmalarını başlattı, devam ediyor…Ancak, alanın kısıtlılıklarından dolayı, kıyı olması, SİT  alanı olması, içme suyu olması nedeniyle, kurumlar arasında görüş almayla ilgili uzunca bir süreç yaşandı. Gelinen noktada, Jeolojik etüdün onaylanması sonrasında plan dosyası, bize resmi olarak gelecektir. Plan süreci de hızlı bir şekilde ilerleyecek. Kıyı konusu aşıldı, yine içme suyu ile ilgili kurum görüşleri aşıldı gelinen noktada. Dolayısıyla nihai olarak, JEOLOJİK ETÜT ONAYI’ n dan sonra da Plan onaylama işlemleri, Bakanlığımız tarafından hızlı bir şekilde sonuçlandırılacaktır.”

DEVAM EDECEK

                                                

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap