EĞİRDİR / GÖL VE MERMER SEFERBERLİĞİ!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR / GÖL VE  MERMER SEFERBERLİĞİ!!!
Haberin Tarihi: 13.7.2024 17:33:10 - Okunma Sayısı:2257 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR / GÖL VE

MERMER SEFERBERLİĞİ!!!

                     Zeki TARHAN  - ANKARA

        TBMM; EĞİRDİR GÖLÜ VE GÖL HAVZASINDAKİ MERMER OCAKLARI İÇİN HAREKETE    GEÇTİ!!! Eğirdir gölü / (Göl Eko sitemi) ve Havzadaki Mermer Ocakları, / ( Dağ Eko sitemi) için SEFERBER OLUYORUZ!!! BU AMAÇ UĞRUNA BÜTÜN OLANAKLARI KULLANMAK ZORUNDAYIZ!!!

                                                   ***

       Mutlaka anımsayacaksınız, 21 – 22 Mayıs 2024 tarihlerinde iki gün süren, SDÜ / İİBK salonlarında gerçekleşen EĞİRDİR GÖLÜ Çalıştayının adı: “EĞİRDİR GÖLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI” idi. Bu Çalıştay; Isparta valisi sayın Aydın BARUŞ’ un koordinasyonunda, Valilik / Su Yönetimi Genel Müdürlüğü / DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ile SDÜ – Su Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmişti.

      …Ve bu Çalıştayda; bundan önce yapılan iki “Çalıştay” dan farklı bir format / farklı bit konsept uygulanmıştı. Üç ayrı salonda üç ayrı YUVARLAK MASA toplantısında, bilimsel ağırlıkta yapılan tartışmalarla, bilim insanlarımız ve kurumların konusunda uzman kişilerce üç ayrı MANİFESTO yayınlanmış ve bu Manifesto,  SDÜ – Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şehnaz ŞENER’in Moderatörlüğünde Çalıştay katılımcılarının görüş, bilgi ve katkılarına sunulmuştur. Bu satırların yazarı TARHAN da her iki günde birer konuşma yaparak, kendi değerlendirmeleriyle katkıda bulunmuştur.

       

                                                 ***

      …Evet, evet  aynen öyle. Artık bundan böyle, Limnoloji literatürüne, “SEFERBERLİK” sözcüğü de girmiş oldu. 2 Temmuz 2024 günü TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU’ n da; “…Isparta ili Eğirdir ilçesi Yeşilada mahallesinin 2007 yılında üçüncü derece doğal sit alanı ilan edildiği ve mevcut imar planının askıya alındığı, Yeşilada Mahallesi için koruma amaçlı imar planının hazırlanması gerektiği, ancak ilgili idarece, söz konusu planın hazırlanmasının geciktirilmesi nedeniyle, taşınmazları üzerinde yenileme çalışması ve tasarrufta bulunamadıklarından bahisle, konunun incelenmesi, mağduriyetlerin giderilmesi talep  edilmiştir.

                                               ***

   …Ve uzayan süreçler…17 Aralık 2019 / 7 Ekim 2021 / 13 Ekim 2021 / 16 Ocak 2023 / 10 Mayıs 2024 / 7 Haziran 2024 / ve 13 Haziran 2024

       Nihayet, 02 Temmuz 2024’ e gelinmiştir. Komisyonun gündeminde EĞİRDİR, Göl ve Mermer ocakları vardır.

                                                   ***

      “…Ben Bayburt’luyum, Isparta’lı falan değilim ama, köylüler bu konuyu gelip bana açıkladıklarında gerçekten o içler  acısı hâli gördüm. İşte evlerinin boşaltılması, bunların yok pahasına devredilmesi durumu olması vesaire falan, yani çok ciddi bir mesele; zaten o bölgeye  gidildiği takdirde de bu durum görülecektir. ÇED raporundan muaf tutulması, ilgili şirketlerin, bunun ötesinde, heyelanın olması.”

                                                    ***

      “…İmar planının hazırlanmaması ile ilgili sorun; burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda bence, yeterince hassasiyet  gösterdiklerini düşünmüyorum veyahut da ilgili şirketleri öncelediler çünkü bu, şeyden de belli oluyor zaten yani, ÇED raporlarından muaf tutulması, orada  360’ ın üzerinde Mermer Ocağının vesairenin  açılması konularına da baktığımız zaman, aslında burada farklı bir önceleme söz konusu, bu çok net.”

                                                   ***

      “…Burada temel problemin çözülmesini, Komisyonun Çevre ve Şehircilik Bakanlığından orada bir İmar Planının hazırlanması konusunda ne yaptığıyla ilgili hususu tekrar sormasını, bu konuda eksiklik varsa  ki, kuvvetle muhtemel var, Sayıştayın görevlendirilmesini ve eksikliğin (…) daha net olarak ortaya çıkmasını ve bu hususta da, Bakanlığın üzerine düşeni yapmasını, Komisyonun takip etmesini istirham ediyorum…”

                                                  ***

      “Bu çerçevede de, gerçekten olayın ne kadar vahim bir durum olduğunun görülebilmesi için de Komisyonun yerinde bir inceleme yapması suretiyle, aslında tabloyu net olarak göreceğini ve bu meselenin böyle hani siyasete de kurban edilebilecek bir mesele olmadığına, hepimizin ortak hassasiyet göstermesi gereken bir mesele olduğuna kanaat getireceğine inanıyorum. Tabii, böyle bir çalışma yapılırken de mutlaka, orada sadece bilgisiz veyahut da idari mekanizmaları davet ederek değil de yetkilileri davet ederek değil de, aynı zamanda müştekileri de orada dinleyerek yol alınması gerektiğinin önemli olduğu kanaatindeyim. Bunu arz ederim.”

DEVAM EDECEK…  

 

 

        

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    17.7.2024 03:02:43
    Egirdirliler golun kurumasini istiyor anlayin artik bunu
Yorum Yap