Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Önemli Uyarı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Önemli Uyarı
Haberin Tarihi: 24.6.2024 14:56:09 - Okunma Sayısı:383 defa okundu.

Anızları Yakmayalım, Yakanları Uyaralım

Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Önemli Uyarı

ANIZLARI YAKMAYALIM, YAKANLARI UYARALIM

Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarımsal üretimde verimliliği artırmak için makineli tarım ve modern üretim tekniklerinin önemli olduğunu vurgularken, doğanın korunmasının da hayati bir önem taşıdığını belirtti. Son dönemlerde artan anız yakma olaylarının çevreye ve ekonomiye ciddi zararlar verdiğini vurgulayan yetkililer

Anız yakmanın toprak, çevre ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini şöyle sıraladı:

Toprağa Verilen Zararlar: Anız yakılması sonucunda topraktaki organik madde azalır, bu da toprak verimliliğini düşürür ve erozyon riskini artırır. Ayrıca, anız yakılmasıyla topraktaki faydalı mikroorganizmalar öldürülür, bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı yaşanır.

Çevreye, Ekonomiye ve Ülke Turizmine Verilen Zararlar: Anız yangınları çevreye ve ekonomiye çok yönlü zararlar vermektedir. Yanan anızlar tarafından yayılan dumanlar trafik kazalarına, tarım araçları ve ekipmanlarının zarar görmesine, ayrıca doğal yaşam alanlarının tahrip olmasına neden olur. Ayrıca, anız yangınlarının turistik bölgelerdeki tarihi ve doğal alanlara zarar verme potansiyeli de bulunmaktadır.

Ormanlara Verilen Zararlar: En ciddi sonuçlardan biri ise anız yangınlarının orman yangınlarına dönüşmesidir. Ülkemizin oksijen üretimi ve biyoçeşitliliği açısından kritik olan ormanları tehdit eden bu tür yangınlar, ciddi ekolojik denge sorunlarına yol açmaktadır.

Isparta İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu'nun aldığı karar ve Valilik Tebliği doğrultusunda, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi ekili alanlarda hasat sonrası anız yakılmasının kesinlikle yasaklandığını belirten yetkililer, konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklada "Anız yakılmasına ilişkin yasal düzenlemelere uymayanlar, 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince cezai işlemlerle karşı karşıya kalacaktır.

Sonuç olarak, anız yakmanın doğaya, tarıma ve ekonomiye olan zararları göz önünde bulundurularak, tüm tarım ve çevre severlerin bu konuda duyarlı olması ve yasal düzenlemelere uyması gerekmektedir." ifadelerini kullandılar.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap