GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ…(7. Bölüm - E)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ…(7. Bölüm - E)
Haberin Tarihi: 14.6.2024 09:33:02 - Okunma Sayısı:436 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ

                                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                                       BÖLÜM : 7 – E

          Yazı dizimizin bu bölümünde; Kentsel Su Verimliliğinde “KURAKÇIL PEYZAJ” ile Örnek Uygulamalara yer vereceğiz. Kurakçıl Peyzaj’ın tanımı şöyle: “ Kurak iklime sahip ve su kaynaklarının sınırlı olduğu alanlarda, ESTETİK PEYZAJ kaygısından ve Klasik Peyzaj Düzenleme  yaklaşımından vazgeçerek, suyun en akılcı kullanımını, EKOSİSTEMİN KORUNMASINI VE GELİŞİMİNİN SAĞLANMASINI amaçlayan, Doğa ile uyumlu Peyzaj Tekniği.

                                                      ***

          Klasik Peyzaj anlayışından vazgeçilerek, Kurakçıl Peyzaj Düzenleme tekniklerinin uygulanması sonrası, su kullanımında ortalama %20 - %50 oranında tasarruf sağlanabileceği, bakım ve enerji maliyetlerinin ise, yarı yarıya azaltılabileceği görülmüştür.

        Çim alanlarının tamamında “Kurakçıl Peyzaj Teknikleri” uygulandığı takdirde, bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, ortalama %80’ e varan oranlarda sudan tasarruf etmek mümkün olabilecektir.

                                                      ***

      Çim yerine kullanılabilecek bitki türleri: Lavanta’ dan tutun, Cezayir Menekşesi, Yıldız Halısı, Japon Süpürgesi, Fare Kulağı, Kara Yosunu, Japonya İpeğinden tutun Dam Koruğuna kadar uzanan Çim yerine kullanılabilecek ve su tasarrufu sağlayan bitki türleri var…

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap