GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ
Zeki TARHAN - ANKARA
BÖLÜM : 7
Yazı dizimizin okumakta olduğunuz bu bölümünde; “SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ” konu başlıklı sunumu irdeleyeceğiz… Sunumun alt başlıkları, bakın neleri kapsıyor: Su Varlığı / İklim Değişikliğinin Etkileri / İklim Değişikliği Projeksiyonları / İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkileri
“SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ” ana başlığı altında da: Su Verimliliği kavramının tanımı / Su Verimliliği Bileşenleri / Strateji Belgesi ve Eylem Planı / Su Verimliliği Hedeflerimiz / Yürütülen Faaliyetler / Kentsel Su Verimliliği / Kentsel Su Verimliliğinde Kurakçıl Peyzaj / Kentsel Su Verimliliğinde Örnek Uygulamalar / Su Verimli Kentler / Belediye Su Kardeşliği Uygulaması / Binalarda Su Verimliliği / Endüstriyel Su Verimliliği / Sanayi – Su Buluşması / Tarımsal Su Verimliliği / Eğitim Faaliyetleri / Kamuoyu Farkındalık Çalışmaları
***
Bu bölümün içeriğinin irdelemesine geçmeden önce, “ÖZEL HÜKÜMLERİN REVİZYONU” konusunun gelin, TARHAN tarzıyla bir “DERİN ANALİZİ” ni yapalım. Bildiğiniz gibi, 2008 – 2012 dönemini kapsayan bir “EĞİRDİR GÖLÜ YÖNETİM PLANI” mız vardı bizim. Bu Planın Planlama Ekibinin başında da; Proje Koordinatörü olarak, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ n den Dr. Altunbaş vardı. ALTUNBAŞ, 21 – 22 Mayıs 2024 tarihinde SDÜ / İİBF fizikî mekânlarında yapılan “EĞİRDİR GÖLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI” nda, YUVARLAK MASA TOPLANTILARI’ nın da katılımcılarından ve MANİFESTO’ lara da katkı sağlıyan bir isimdi. Dr. ALTUNBAŞ, bugün Akdeniz Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu…
***
“Eğirdir Gölü Yönetim Planı” Planlama çalışmalarında, zamanın Eğirdir Kaymakamı Ömer ULU, çalışmanın başından itibaren bu projeye inanarak desteğini esirgememiş ve zamanın Isparta valisi UZUN da, “EĞİRDİR GÖLÜ YÖNETİM PLANI” çalışmalarındaki yetkisini Kaymakam ULU’ ya devretmişti.
…2008 – 2012 Eğirdir Gölü Yönetim Planı uygulama süresi 2012’de sona ererken, 2012 – 2020 “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” yürürlüğe girmiştir… Özel Hükümler henüz yürürlüğe girmeden önce, farklı toplumsal kesimlerle ve de halkla birlikte tartışmaya açılmıştır. Bu satırların yazarı TARHAN da bu toplantılara katılmış ve görüşlerini bildirmişti.
İşte bu süreçte; Özel Hükümlerde, üç kez - dört kez revizyona gidilmiştir. Çünkü; Fıstık biçimindeki Eğirdir Gölü kıyılarındaki Kırsal Yerleşim Birimlerinden 6 – 7’ si ortadan kaldırılıyor, GÖKTAŞ Köyü ise, “EKO KÖY” statüsüne kavuşurken, başka bir yere taşınıyordu…
GÖKTAŞ halkı isyan ediyordu… Hak’kın rahmetine kavuşan zamanın Göktaş Muhtarı, Ankara’ dan TARHAN’ a telefon ediyor, “Zeki bey, Köyümüzü ortadan kaldırıyorlar” diyordu… Gölün batı kıyılarındaki kırsal yerşim yeri Muhtarları da; “…Özel hükümlerde yer alan su kotunun bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde hayvancılığın yok olacağını, Meralarının ortadan kalkacağını” ileri sürüyorlardı…
…Ve son tahlilde; Kırsal Yerleşim Birimlerinin rezistans göstermeleri sonucunda, EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ’ üç – dört kez revizyona gidilmiştir.
…Ve bugünlere gelinmiştir. 2020’ de sona eren Özel Hükümlerin EK – 3’ te yer alan “Havza Koruma İş Programı” nın uygulama takvimi 2020 yılında sona ermiş olduğundan, söz konusu tablo da kaldırılmıştır.
***
Peki bugün, 2024 yılının 6. Ayındayız. Aradaki 4.5 yılda n’aptık dersiniz?!!! Şunu yaptık: Kontrolsüz ve de denetimsiz bir şekilde, kayıt dışı / kaçak DERİN SONDAJ KUYULARI’nın açılmasına göz yumduk!!! VAHŞİ SULAMA’ ya sesimizi çıkarmadık!!! Dağ EKOSİSTEMİ’ mizin ortadan kalkmasına, Gölümüzün Ekolojik Dengesinin bozulmasına karşı, hiçbir idari eylem ve işleme girişmedik!!! Vahşi kapitalizmin O MIKNATIS GİBİ ÇEKEN “KAR” faktörünün sihirli ve cezbedici sahte gülücüklerine kandık!!! ELMA mı GÖL mü ikileminde sıkışıp kaldığımızda da; “ELMA” deyip; “7 Renkli GÖL” diye övündüğümüz Gölümüzü katlettik!!!
YARIN : SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ