GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 6 - B
Yazı dizimizin bu bölümünde; Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinin Revizyonu ve Model Çalışması ile KRİTİK KOT ve Tarımsal Su Kullanımı üzerinde duracağız…Tebliğ değişikliği ile; Meteorolojik / Tarımsal / Hidrolojik / Kuraklık gibi acilen tedbir alınması gereken hallerde, mevcut Özel Hükümlerde ihtiyaç duyulan değişikliklere yönelik Bilimsel Rapor hazırlatılarak, REVİZYONA gidileceği hüküm altına alınmıştır.
Eğirdir Gölü Havzasındaki gerek iklim değişikliğinin etkileri, gerekse Havzadaki su taleplerinin fazlalığı dikkate alınarak, EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASI ÖZEL HÜKÜMLERİ’ nin Revizyonuna yönelik olarak, söz konusu TEBLİĞE dayanılarak bilimsel bir çalışma yürütülmüştür.
***
İşte, 21 – 22 Mayıs 2024 tarihlerinde SDÜ / İİBF’ nin fizikî mekânlarında, gerçekleştirilen, “EĞİRDİR GÖLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ ÇALIŞTAYI” konulu iki gün süren ÇALIŞTAY’ ı, bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor…
ÖZEL HÜKÜMLERİN REVİZYONU’ nda; Model Çalışması sonucunda Ekosistemin korunabilmesi için, Havzada acilen ilâve tedbirlerin (=KISITLI SULAMA, Sulama Sahalarının Rehabilitasyonu ve DAMLA SULAMA, Arıtılmış ATIK SULAR’ ın Tarımsal Sulamada kullanımı, GÖLE SU TRANSFERİ ) alınması gerektiği ortaya konmuştur.
***
914,74 metre; EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ’ ne göre KRİTİK KOT idi!!! Ve; “Bu kot’ tan sonra (itibaren ) hiçbir şekilde Göl’ den su çekimi yapılmasına izin verilmez” hükmü, GÖL SU SEVİYESİ BU KOT’ UN ALTINA İNDİĞİNDE, İÇME SUYU DA DAHİL, TÜM SU ÇEKİMLERİNİ ENGELLEMEKTEYDİ.
…Ve Eğirdir Gölü; Isparta İlinin ana su kaynağıydı!!! Kurak koşullar altında dahi olsa, Gölden İÇME SUYU teminini kesintisiz sağlayabilmek için, ilgili hükmün kaldırılması gerekiyordu…
DEVAM EDECEK…