ISVAK’TA BAKA RÜZGARI ESTİ
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 5
AHMET ŞAHLAN :
İş insanı; yatırımı düşünürken kâr / zarar bağlamında, “kâr” da vardır, zararda yoktur. Devlet yada kamu sektörü, sosyal devleti düşünerek, prodüktiviteyi (=verimlilik) esas alır. Bize öyle cazip teşvikler sunun ki, Isparta’ ya gelip yatırımlar yapalım. 13 yıl içerisinde Isparta’ ya yaklaşık 500 milyon lira, nakit destek teşviği vermişsiniz, bu yeterli midir?
ŞAHLAN’A VERİLEN YANIT:
Elbette yeterli değildir. Biz sadece nakit desteği vermiyoruz, diğer desteklerimiz de var. Örneğin; Gümrük muafiyeti, KDV istisnası gibi. Sizlere, PROJE YAPMA DESTEĞİ, FİZİBİLİTE YAPMA DESTEĞİ’ n de bulunuyoruz… Devletle olan ilişkilerinizde aracı oluyor, kolaylık sağlatıyoruz…
AHMET ŞAHLAN:
Bizler, yatırım yapıyoruz… İstihdam sağlayarak KATMA DEĞER yaratıyoruz… Ve Devlete vergimizi veriyoruz… En önemlisi de; İhracat yaparak, Ülkemize döviz girdisi sağlayarak, Dış Ödemeler Dengesine olumlu katkı sağlıyoruz…
Isparta’ nın Teşvikte 2. Bölgeden, AFYON gibi 4. Bölgeye çıkartılması gerekir. Isparta; bu konuda “ÜVEY EVLAT” pozisyonundadır!!! Tıbbi Aromatik Bitkiler ( TAB ) yönüyle “BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ” ve fazlalığı, EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASININ YARATTIĞI İKLİM SAYESİNDEDİR. EĞİRDİR GÖLÜ CAN ÇEKİŞİYOR!!! Bu yatırımı yapmak isteyen ÖZEL SEKTÖR, herhalde bu işin geleceğini düşünecektir.
Isparta’ da ORMA işletmesinden çıkan hammaddeyi, mamul hale getiremiyor, bütün Anadolu’ya ve sanayi kentlerine bu hammadde taşınıyor…Halbuki, Isparta’ mız da bu sanayi olursa, bunun yan sanayileri oluşacak, Lojistiği oluşacak ve ciddi bir ihracat potansiyeli kazanmış olacak Isparta’ mız.
***
ABDÜRRAHİM KURUCU :
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (=BAKA) yöneticileri eksik olmasınlar, ISVAK’ ta bir söyleşi etkinliğinde bulundular. Söyleşilerinden faydalı fikirler elde ettik… ( BAKA ) olarak, Doğal Taşlar İşletmecilerine verdiğiniz kredi ve proje desteğiniz yanında, Taş – MERMER gibi madencilik faaliyeti yürüten girişimcilerin işletme ve üretim sahalarında tahrip ettikleri DOĞA ve BOZULAN Ekosistemin düzeltilmesi / yerine getirilmesi konusunda ne yapmaktasınız? Bu İşletmecilere nasıl bir yaptırım uygulamaktasınız? Geçmiş yıllardan beri işletmeye açılan maden ve Mermer İşletmelerinin üretim sahalarında yeşilliği kaybettirilmiş, sanki bir insanın alın üzerinden yukarıya doğru başı kesilmiş bir canlı cenaze gibi durmakta, YÜZBİNLERCE VAROLMUŞ YEŞİL TABİATIN YOK OLMASINI, BUGÜN İHRAÇ EDİLEN GELİR İLE TELAFİSİ MİMKÜN OLMAYAN BİR ZARARIN / Yok edilen “ekosistemin” YERİNDELİĞİNİ NASIL İZAH EDERSİNİZ?
KURUCU’YA VERİLEN YANIT :
Bizim işimiz; sadece Taş ve Mermer işleyenlere destekte bulunma görevimizdir. Maden çıkarma alanındaki faaliyetler, görevimiz dahilinde değildir. Oradaki o durumun izalesi, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın görev alanına girmektedir.
DEVAM EDECEK…