SU ÜRÜNLERİ MEZUNLARI NASIL MÜHENDİSLİK UNVANI KAZANDILAR?
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 4
Dört yıl süreyle, su ürünleri eğitim – öğretimi gören öğrencilerimizin mezun olduklarında, herhangi bir “meslek unvanı” yoktu. Mezunlar, Yüksekokul mezunu olarak hayata atılıyorlardı. Metin TİMUR, YÖK’ de etkin rol oynayan, meslektaşı ve hocası Prof. Dr. Selahattin GÜRTÜRK’ ü ziyaret ederek, okullarımızdan mezun gençlerin, özel sektör ve bakanlıklarda / kamuda iş bulmalarındaki zorlukları içeren bir Raporu, Prof. GÜRTÜRK’ e elden teslim eder. Kendileri, Mühendislik eğitimi için İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaat Bölüm öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal KAFALI ile görüşmesi için aracı olurlar… Prof. KAFALI, bu soruna çok sıcak ilgi göstererek, Yüksekokullarımızda en az kaç adet “MÜHENDİSLİK DERSİ” nin okutulması gerektiğini ifade ederek, çözüm yollarını açıklar…
***
DERS PROGRAMLARINA MÜHENDİSLİK DERSLERİ NASIL KONDU?
…VE BU DÜZENLEME YÖK’E NASIL SUNULDU?...
Yüksek Okullar Yöneticileri olarak; Adana, Çukurova Üniversitelerimizde Rektör Prof. Dr. Mithat ÖZHAN’ ın başkanlığında toplanılır… Ve ders programlarına; “Teknik Resim / Mekanizasyon / Akışkanlar Mekaniği / Proje Tekniği / Matematik / Fizik / Kimya vb. dersleri koyarak ve programdaki mevcut Matematik, Fizik, Kimya gibi derslerin ders saatlerini arttırarak hazırlanan ders programı, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü kanalı ile YÖK’ e sunulur. 4. Haziran 1986 tarihinde YÖK kararı ile Su Ürünleri Yüksekokulu mezunlarının, “SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ” unvanı ile mezun edilmelerine karar veriliyordu…
…Ve 1 Haziran 1987’ tarihinde, mezun öğrencilerimizin TMMO’ na (=Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası)’ kabulüne karar verildi.
YARIN: ...VE YÜKSEK OKUL, 1983’ DE ISPARTA’ DA EĞİTİME BAŞLIYOR…