BİR UMUT IŞIĞI DOĞDU, AMA GEÇ KALMAYALIM!!! GÖL KURUYOR!!!
Binay DİKMEN
İnşaat Yük. Müh.
EĞİRDİR GÖLÜ’ nün, son yıllardaki kuraklığa ilaveten, YANLIŞ SU KULLANIMI sonucunda, göl su seviyesinin minimum su kotunun altına düşmesine neden olmuştu. Komşu Havzalardan zamanında ve yeterli su takviyesi yapılmadığı taktirde, GÖLÜN BİR BATAKLIĞA DÖNÜŞMESİNİN büyük bir olasılık olduğu, daha önceki yazılarımızda birçok kez belirtilmişti…
İncelenen komşu havzalardan, sadece KÖPRÜÇAY HAVZASI’ n dan su temin edilebileceği belirlenmiş ve acilen bu havzadan iki kademeli pompaj sistemi önerilmişti. Bunlardan birincisi; BAĞILLI KÖYÜ civarındaki, AYVALI PINAR bölgesinden acilen, AKSU ENERJİ KANALI ve / veya ÇAYKÖY SANTRALI YÜKLEME HAVUZU’ na pompaj yapılarak, ÇAYKÖY Santralinden ilave enerji elde etme yanında, EĞİRDİR GÖLÜ’ ne İLAVE SU SAĞLANMASIDIR.
***
Bu bölgeden daha önce, KONYA KAPALI HAVZASI’ na SU AKTARMAK gündeme gelmiş, ancak DSİ 18. Bölge Müdürlüğü bu projeye karşı çıkmıştır. Gölün 15 Ekim 2023’ de su seviyesinin 914,52 metreye düşmüş olması, Gölün EKOLOJİK BAKIMDAN SON DERECE TEHLİKELİ BİR SEVİYEYE İNDİĞİNİ GÖSTERİYORDU!!! Birçok defa belirtilen gölün su takviyesinin gerektiği hususunun; “Isparta – Eğirdir Gölüne Yan Havzadan Su Aktarımı (Derivasyon) Proje Yapımı” ihalesi ile gündeme geldiği görülmektedir. İhale; 19 . 03 . 2024 günü yapılacaktır. Tekliflerin değerlendirilme süresi 120 gün, iş süresi 730 gün (=2 yıl ) olarak belirtilmektedir. İhale, “Hizmet Alımı” olarak yapılacağı için, ülkemizin bazı önemli firmalarının iştirak etmeyecekleri tahmin edilmektedir.
***
Bu proje için; 730 GÜN SÜRE VERİLMESİNİN DE FAZLA OLDUĞU GÖRÜŞÜNDEYİZ…EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN KURTARILABİLMESİ İÇİN, BİR GÜNE DAHİ İHTİYAÇ VARDIR!!! BUNUNLA BERABER, BU PROJEYİ GÖLÜN TAKVİYESİ “İÇİN İLK ADIM” OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ… YAPILAN HİDROLOJİK ÇALIŞMALAR SONUCUNDA, BU BÖLGEDEN ( BAĞILLI KÖYÜ – AYVALI PINAR MEVKİİ ) ALINACAK SUYA İLAVETEN, BOLHASAN MEVKİİNDEN İKİNCİ TEMİN HUSUSU DA GÖZ ÖNÜNE ALINMALIDIR.
***
Daha önceki KONYA OVASINA SU AKTARIMI İÇİN YAPILAN BAZI ÇALIŞMALARDA; AYVALI PINAR BÖLGESİNDEN DEPOLAMALAR YAPILMAK ŞARTIYLA, YILDA TAHMİNEN 50 MİLYON M3 SU TEMİN EDİLECEĞİ BELİRTİLMİŞTİ. ANCAK; BU TEKLİF İLANINDA REGÜLATÖR YAPILACAĞININ GÖZ ÖNÜNE ALINMASI / ALINACAĞI BELİRTİLMEKTEDİR. BU NEDENLE, DEPOLAMA YAPILMAKSIZIN NE KADAR SU ALINABİLECEĞİ BELİRLENECEKTİR.
***
ZAMANA KARŞI YARIŞ YAPILACAĞI, GÖZDEN UZAK TUTULMAMALIDIR!!! BU NEDENLE PROJELENDİRME SÜRESİNİN 730 GÜNDEN 270 GÜNE (=9 AY) DÜŞÜRÜLMELİDİR!!! EN GEÇ 2024 YILININ SON AYINA KADAR BİTİRİLMELİDİR!!! BU GÖLÜN ZAMANA YAYILACAK HALİ KALMAMIŞTIR!!!
***
İNŞAAT İÇİN DE SÜRATLE KARAR VERİLMELİDİR!!! BU BÖLGEDE DAHA ÖNCE BAZI ÇALIŞMALAR YAPILMIŞTIR. BU ÇALIŞMALAR, DETAYLANDIRILIP ACİL ÇÖZÜM YOLLARI ARANMALIDIR…
BUGÜN SAYIN ZEKİ TARHAN, AKIN GAZETESİNDE “EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 41 YAŞINDA!!!” 41 KERE MAŞAALLAH!!!” BAŞLIĞI ALTINDA, KURUCU MÜDÜR VE DEKAN PROF.DR. METİN TİMUR’ UN; “BİR BAŞLANGIÇ HİKAYESİ: EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ’ NİN 41. YILI” BAŞLIKLI YAZISINDAN BAHSETMEKTEDİR. GÖLÜN YETERLİ TAKVİYESİ KISA SÜREDE HALLEDİLMEZSE, 42. YILINDA NE OLACAĞINI DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUZ!!! BALIK OLMAZSA, SU ÜRÜNLERİNDEN SÖZ EDİLEBİLİR Mİ?!!!