GÖLÜN MİNİMUM SU KOTU, 916 METRE OLMALI MI?
Binay DİKMEN
İnşaat Yük. Müh.
SDÜ Su Enstitüsü’nün hazırladığı ve Editörlüğünü Doç. Dr. Şehnaz ŞENER’in yaptığı, “Eğirdir Gölü’nün Sürdürülebilir Yönetimine Yönelik Güncel Yaklaşımlar” isimli çalışmanın üçüncü bölümünde yer alan “Eğirdir Gölü’nün Biyolojik ve Ekolojik Özellikleri” n de; göl su kotunun belirli bir seviyenin altına düşmesinin, gölün sürdürülebilir yönetimine yapacağı menfi etkiler, detaylı bir şekilde açıklanmış, gölün “ÖZEL HÜKÜMLER” ile belirlenen ve minimum su kotu olan (914,74 metre )’ nin yeterli olmadığı, MİNİMUM İŞLETME KOTU’nun; ( 916,00 metre )’ den aşağıya düşürülmemesi gerektiği ifade edilmiştir.
GÖL SU SEVİYESİNİN, MİNİMUM KOT’UN DA ALTINA DÜŞTÜĞÜ VE GÖLDEN SU ALINMAYA DEVAM EDİLDİĞİ, SOMUT OLARAK GÖRÜLMEKTE…
Tüm bu açıklamalara rağmen, gölün su seviyesinin minimum su kotunun da altına düştüğü ve gölden su alınmaya devam edildiğinin sonuçları, uzaydan çekilen fotoğraflardan da anlaşılmaktadır!!! Gölün tabanı da, dalga etkisiyle hareketlenmiştir.
Isparta İl merkezi; MİNİMUM SU KOTU’nun altında İÇME SUYU ALINMASINA devam etti ise, SU KALİTESİ ARITMA TESİSLERİNDE YETERLİ KALİTEYE ULAŞMIŞ MIDIR?!!! Bunun kamuoyuna açıklanması gerekir…
Geçen hafta, Isparta’nın DAVRAS DAĞI’n daki kar örtüsü ile ilgili iki resim medyada yer almıştı. 2022’ de çekilmiş resimdeki KAR ÖRTÜSÜ, 2024 yılında çekilmiş olan resimdeki KAR ÖRTÜSÜ’nün yaklaşık iki katıydı. Son Cuma namazından sonra, “YAĞMUR DUASI”na çıkıldığı haberleri, halkımızın kuraklığı iyice hissettiğini gösteriyordu…