ISPARTA’NIN DAŞÖZ’LÜ YILLARI… (ALTINCI BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’NIN DAŞÖZ’LÜ YILLARI… (ALTINCI BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 29.1.2024 09:45:40 - Okunma Sayısı:905 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISPARTA’NIN DAŞÖZ’LÜ YILLARI…

                       Zeki TARHAN - ANKARA

                                 Bölüm : 6

           TARHAN -  EĞİRDİR GÖLÜ, sürdürülebilir olmaktan çıktı, beka sorunu yaşıyor… Sizce de öyle mi? Radikal çözüm sizce ne olabilir yada bir çözüm modeli var mı kafanızda?

        DAŞÖZ – Eğirdir Gölü, ülkemizin en önemli göllerinden biridir. Aynı zamanda, çok önemli bir tatlı su kaynağıdır. Gölün çevresinde; çok sayıda ilçe, kasaba ve köy bulunmaktadır. Göl Havzasında, başta ELMACILIK olmak üzere yoğun tarımsal faaliyet söz konusudur. Gölden; içme suyu, tarımsal sulama, su ürünleri, KOVADA GÖLÜ’ NÜN BESLENMESİ, Turizm amaçlı olarak, yoğun bir şekilde yararlanılmaktadır…

         Bu bakımdan; Gölün SU SEVİYESİ’ nin  ve KALİTESİ’ nin korunması hayati derecede önemlidir!!! (SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN) Bu çerçevede; Kirlilik kaynakları olan sıvı ve katı atıklara karşı tedbir alınması, tarımsal pestisitlerin ve kimyasal atıkların zararlarının önlenmesi, kamuoyunun bu yönde bilinçlendirilmesi, Göle yönelik etkin ve sürdürülebilir bir YÖNETİM MODELİ VE MASTER PLANININ OLUŞTURULMASI büyük önem taşımaktadır…

                                                        ***

       TARHAN – Sizin döneminizde EĞİRDİR GÖLÜ’ ne bakış açınız nasıldı ve Göl için neler yaptınız?

       DAŞÖZ – Bizim dönemimizde; Köylerde Kanalizasyon, Tarımsal alanlarda da ERKEN UYARI SİSTEMLERİ, DAMLA SULAMA’ nın yaygınlaştırılması, BODUR MEYVECİLİĞİN yaygınlaştırılması, Gölde Balık ve Kerevit avcılığı konusunda bilinçlendirilmenin arttırılması konularında yoğun çalışmalar yapılmıştır.

       Bu çalışmalar; AZ SU kullanılması, AZ İLAÇ kullanılması, KİRLİLİĞİN AZALTILMASI, SU ÜRÜNLERİ varlığının sürdürülmesi amacıyla yapılmıştır. Ama bu çalışmalar, tek başına yeterli olamaz. ARITMA TESİSLERİ’ nin yaygınlaştırılması için, etkin bir “GÖL SU YÖNETİMİ” oluşturulmalıdır. Bu konuda tavsiyem, ISPARTA BÜYÜK ŞEHİR olduğunda; Su Arıtma, Katı Atık Bertaraf, İçme ve Kullanma Suyunun planlanması vb. tek elden BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİNİN / Su – Kanalizasyon İdaresine bağlanabilir. (İSKİ gibi )

            Büyük Şehir Belediyesi; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı (DSİ Genel Müdürlüğü dahil) ve SDÜ’ / Su Enstitüsü’ nün aralarında yapacakları bir işbirliği ve çalışma PROTOKOLÜ’ ne göre yürütülebilir. Öncü rolü, yerinden yönetim ilkesine göre BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ yapabilir.

                                                           ***

          TARHAN – Aslında KOP ve Beyşehir Gölü ilişkisi de incelemeye değer. Beyşehir Gölü’ nün bir kısmı, Isparta il sınırları içinde kalıyor.

           DAŞÖZ – Katılımcı bir anlayışla, bilimsel yöntemlerle Gölün KORUMA – KULLANIM esasları, bir master plana bağlanır. Yeni BÜYÜK ŞEHİR modelinde, Köyler ve Kasabalar kalkacakları ve mahalleye dönüşecekleri için, idari bir sayısı ve dağınıklık azaltılıp daha etkin ve verimli bir şekilde yönetimi kolaylaşacaktır. Dediğiniz gibi, bu konuda Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOP İdaresinin BEYŞEHİR GÖLÜ ilişkisini incelemek yararlı olabilir…

                                                             ***

            TARHAN – Büyük Şehir  kurulması mümkün olmazsa?

            DAŞÖZ – Büyük Şehir kurulması mümkün olmazsa eğer, İl Özel İdaresinin öncülüğünde, ilgili Belediyeler ve Köy Tüzel Kişiliklerinin katılımıyla; “EĞİRDİR GÖLÜ YEREL YÖNETİMLER BİRLİĞİ” nin kurulması düşünülebilinir. Bu BİRLİK; Yukarıdaki Bakanlıklarla ve Kurumlarla işbirliği yaparak, master planı ve çalışma yapabilir… Ancak, BİRLİK  MODELİ, dağınıklıktan dolayı ve Büyük Şehir Belediyelerinin kurumsal gücüne göre daha zayıf kalır. Her iki durumda da, başarılı bir yönetim için Merkezi İdarenin destekleri, Kalkınma Ajansı destekleri vb. yardımlara ihtiyaç olacaktır. Ama Gölün korunması, bunlara fazlasıyla değecek bir öneme sahiptir.

            YARIN :

            YERİNDEN YÖNETİM VE KATILIMCILIK UYGULAMALARI

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap