AHH KOVADA KANALI!!! VAHH KOVADA KANALI!!!
Zeki TARHAN – ANKARA
BOĞAZOVA!!! Bahçeciliği en iyi bilen çiftçilerin tarımsal üretim yaptığı, ELMA’ nın merkezi BOĞAZOVA!!! Sana güzelleme falan yapacak değilim şu anda. Ama geçmişe bir güzelleme yapabilirim…
Ne diyordu Celal BAYAR’ ın; “Bizim Su Müdürü” dediği Demirel? Şunu diyordu: “ BOĞAZOVA BATAKLIĞI” ni biz kuruttuk, işte burası ELMA ORMANI” Ve yine DEMİREL, Isparta seyahatinde, Helikopterle Antalya’ ya uçarken, elma ağaçlarının çiçek açtığı zamanda, BOĞAZOVA’ yı bakın nasıl betimler: “…Adeta beyaz gelinliğe bürünmüş BOĞAZOVA!!!”
***
BOĞAZOVA dediğimiz tarımsal üretim yapılan alan; Köprü başı Regülatörü (=Düzenleyici) dediğimiz yerden başlayıp, Kırıntı Köyü / Kovada Gölü’ ne kadar uzanan 24 kilometre uzunluğundaki KOVAD KANALI’ nın her iki tarafında yer alan ve Yuvalı Köyü dahil ( 7 ) kırsal yerleşim birimini içine kapsayan, yaklaşık 45 bin dönüm bir tarımsal alandan söz ediyoruz…
***
Bu alanda; MAREM’ in yaklaşık ( 5 bin) dönüm arazisi var.Türkiye’ de ilk kez toplu DAMLA SULAMA SİSTEMİ’ nin 2004 – 2005 yıllarında hayata geçirildiği EYÜPLER Köyünün tarımsal üretim yaptığı alan ise 1.800 dönüm.
***
DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, Kovada Kanalında temizlik yapıyormuş… Görsellerini TARHAN da paylaşmıştı sosyal medyada. Ee üzüldüm tabii… Radikal çözümlere niçin başvurulmuyor diye üzülüyor bu satırların yazarı. Palyatif önlemler; “Çözüm mü Allah aşkına “ diye üzülüyor elbette.
***
- Bu Kanala gölden ne kadar su veriliyor?
- Kovada (ı) ve Kovada (ıı) HES’ ler, 2011 – 2060 yılları arasında işletme hakkı özel girişime verilmiştir. İnternetteki ENERJİ ATLASI SİTESİNDEN, 2012 – 2022 yılları arasında ( 653 618 ) Konutların enerji ihtiyacı karşılanırken, 2023 yılında bu sayı ( 35 328 ) konuta düşmüştür. Bu durum; yeterli suyun Santrallere gitmediğini göstermektedir. Bu azalmanın, Devlete her herhangi bir yük getirip getirmediği bilinmemektedir.
- Boğazova’ da yapılan sulama nereden yapılmaktadır? Ve ne miktar su verilmektedir?
- Eğirdir İlçe Merkezinin ARITMA TESİSİ’ n den, KOVADA KANALI’ na alıcı ortam olarak deşarj edilmektedir. Atık suyun kalitesi göz önüne alınarak, EĞİRDİR GÖLÜ’ n den KOVADA KANALI’ na temiz su verilmesi gerekebilir…