MİKTAR VE KALİTE AÇISINDAN, EĞİRDİR GÖLÜNDE
“İYİ SU” DURUMUNA ULAŞILDI MI?
Zeki TARHAN – ANKARA
Fikri takip, önemli bir kavramdır. Takip etmezsek, kamuoyunu bilgilendirmezsek, ne denli olaylara, eylem vede işlemlere odaklansak da tepkisiz bir toplumsal yapıya dönüşmemiz kaçınılmaz olur.
İşte bu yazımızda; Binay DİKMEN abimizin / büyüğümüzün “Fikri takibi” ne yer vereceğiz. Haydi başlayalım:
“…6 Kasım 2023 tarihli toplantıda (=Isparta Valiliği ) EĞİRDİR GÖLÜ’ yle ilgili “İYİ DURUM SENARYOSU” olarak; 1990 – 2022 yılları arasındaki Göle giren “ortalama akım” göz önüne alınmıştır. Ancak DSİ’ de; GÖLETLERİN İNŞAATI; 2000 yılından sonra, “1000 günde 1000 Gölet” parolası ile artmış ve bu arada EĞİRDİR GÖLÜ’ NE AKAN DERELER ÜZERİNDE GÖLETLER YAPILARAK,GÖLE GELEN SU MİKTARI AZALMIŞTIR!!! Bu nedenle; bu senaryonun doğru olmadığı düşüncesinde olduğumuz için, değerlendirme yapılmamıştır.
***
“Eğer, 1990 – 2017 yılları arasında EĞİRDİR GÖLÜ’ ne gelen DERELER üzerinde yapılan Tesislerde tutulan su miktarları bilinirse, bu senaryoda değerlendirilebilir. AKSU NEHRİ HAVZASI’ n da, 2016 yılında 22 adet faal GÖLET olduğu bilinmektedir. Ancak bunun ne kadarının EĞİRDİR GÖLÜ’ ne dökülen Dereler üzerinde olduğu, tarafımızdan bilinmemektedir.”
“Bir Havzada SU YÖNETİMİNDE; iki ideal hedef olmalıdır. Bunlardan birincisi; “Miktar açısından İYİ SU miktarına ulaşılması, diğeri ise “Kalite açısından İYİ SU durumuna ulaşılmasıdır.
ANCAK BU İKİ HEDEFTEN DE UZAKLAŞILDIĞI, EĞİRDİR GÖLÜNDE NE ACIDIR Kİ SOMUT OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR!!!”