BİNAY DİKMEN UYARIYOR:
“EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN ÖLÜM DÖŞEĞİNDEN KALKMASI,
SADECE EĞİRDİR GÖLÜ’NDEN YARARLANANLARIN DEĞİL,
BÜTÜN T.C. VATANDAŞLARININ SORUNUDUR!!!”
Zeki TARHAN – ANKARA
Binay DİKMEN, Eğirdir’li ve her ikisi de öğretmen olan bir anne – babanın çocuğu idi ve 7 / 24 Eğirdir Gölü ile yatıp , Eğirdir Gölü ile kalkıyordu… İTÜ (=İstanbul Teknik Üniversitesi)’ den mezun olur olmaz, DSİ Antalya Bölgeye tayin olmuş, İnşaat Yüksek Mühendisi olarak, Antalya Havzası ve Göller Bölgesi Havzasında yaptığı projelerle, Teknokrat ve projeci kimliğiyle sivrilmiş, Karacaören Baraj Göllerinin yer tespitini de yapmıştı. Emekli eski bir DSİ’ ci idi O.
…Ve şimdi “haykırma zamanıydı” ve de EĞİRDİR GÖLÜ’nü “ÖLÜM DÖŞEĞİNDEN, vakit kaybetmeden kaldırma zamanıydı!!! “EĞİRDİR GÖLÜ; ARAL GÖLÜ’nün durumuna düşmemelidir” diye düşünüyordu DİKMEN.
***
Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin, minimum işletme kotunun altına düşmüş olması, Gölü besleyen suların hangi bitki cinsi olursa olsun, sulamasına yetmeyecek durumda olduğu, artık yadsınamayacak bir gerçekliği gözler önüne seriyordu…
Bu durumda, yani; EĞİRDİR GÖLÜ’nün acilen ölüm döşeğinden kalkması için;
1 – Köprüçay’ın Ayvalıpınar mıntıkasından ÇAYKÖY Santralı Kanalı ve / veya Yükleme Havuzuna Pompaj yapılarak, ilâve su sağlanması, 12 hm3/yıl su, Isparta içme suyunu karşılayabilir.
2 – 2024 yılının da kurak geçeceği ve 2023’e nazaran daha sıcak olacağı belirtilmektedir… Eğirdir Gölü civarındaki BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİ’nin bitirilmesi için, gerekli teknik ve finansal koşulların sağlanması gerekmektedir.
3 – 2024 yılında; sadece “ÇOK YILLIKLI BİTKİLER” in kurumalarını önleyecek şekilde su temini için, Toprak nemini kontrol edecek “SENSÖR”lerin kurulması kaçınılmaz olacaktır.
4 – KÖPRÜÇAY’dan ikinci Pompaj için, BOLHASAN’dan su temini projesi yapılmalıdır. Ve uygulama için de; EĞİRDİR GÖLÜ BESLENMESİ kontrol edilerek karar verilmelidir.
***
SONUÇ :
Eğirdir Gölü ile ilgili olarak; DSİ Genel Müdürlüğü / Etüt Plan ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Yönetiminde oluşturulacak ekiple birlikte, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü işbirliği ve eşgüdümüyle, EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜ KURTARMAK VE ÖLÜM DÖŞEĞİNDEN KALDIRMAK İÇİN, HİÇBİR ŞEYDEN FEDAKÂRLIK YAPMADAN , UYGULAMAYA 2024 YILI BAŞINDAN İTİBAREN BAŞLANMALIDIR!!!
EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN ARAL GÖLÜ DURUMUNA DÜŞMEMESİ, SADECE EĞİRDİR GÖLÜ’NDEN YARARLANANLARIN DEĞİL, BÜTÜN T.C. VATANDAŞLARININ SORUNU OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR!!!
***
15 Ekim 2023 tarihinde, Eğirdir Gölü su seviyesinin 914,52 metre olarak ölçülmesi, Gölün minimum işletme kotunun 22 cm altında su alındığı şüphesini uyandırmaktadır… 2024 yılında da, minimum işletme kotunun altında su alınmasının uygulanması halinde, GÖLÜN KURUMASINA GÖZ YUMULMASI YANINDA, KİRLENMİŞ OLAN SULARIN SULAMA ALANLARINA ZARAR VERMESİ SONUCUNU DOĞURACAKTIR!!! BU DURUMDA; SDÜ / SU ENSTİTÜSÜ İLE DETAYLI BİR İLİŞKİ KURULARAK ÇALIŞILMASI GEREKLİ OLACAKTIR…
***
SON SÖZ :
Gölün ekolojik Dengesi bozulmamalı ve Su Ürünlerinin geliştirilmesi de incelenmelidir…