İÇ MİMARLIĞI BIRAKIP TAVŞAN YETİŞTİRİCİSİ OLDU

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İÇ MİMARLIĞI BIRAKIP TAVŞAN YETİŞTİRİCİSİ OLDU
Haberin Tarihi: 12.12.2023 15:49:45 - Okunma Sayısı:1963 defa okundu.

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde yaşayan iç mimar Recep Demirel mesleğini bırakıp Yenizellanda ırkı tavşan yetiştiriciliğine başladı. 

İÇ MİMARLIĞI BIRAKIP TAVŞAN YETİŞTİRİCİSİ OLDU

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde yaşayan iç mimar Recep Demirel mesleğini bırakıp Yenizellanda ırkı tavşan yetiştiriciliğine başladı. 

Demirel, 2021 yılında, 15 damızlık tavşanla hobi olarak başladığı üretime 100 damızlık tavşanla devam ediyor. 240 metrekare kapalı alanda yılda 4 bin tavşandan  15 ton et üretimi yapıyor.

 Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada: “Günümüz toplumunda et üretiminde büyük ve küçükbaş hayvan popülasyonunun arttırılma olanakları, meralarımız göz önünde tutulacak olursa sınırlıdır. Bu durumda et ihtiyacının karşılanmasında bir seçenek olarak evcil hayvan üretiminin büyük bir potansiyel olduğu açıkça görülmektedir.

Tavşancılığın küçük evcil hayvan yetiştiriciliği içerisinde çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Tavşan yetiştiriciliği küçük aile işletmelerinin iş gücünü değerlendirme ve bunlara ekonomik katkı sağlama açısından düşük girdi ile gerçekleştirilebilecek uğraş dalıdır. Tavşan evcil hayvanlar içerisinde döl veriminin yüksekliği ile ön plana çıkmıştır. Bu nedenle et üretimi, deri ve yün üretiminde önemli bir kaynaktır. Bu özelliği yanında bir doğumda 8-12 yavru elde edilebilmesi, jenerasyonlar arası süresinin kısalığı gibi avantajları nedeniyle genetik çalışmalar ve hayvan ıslahı çalışmalarında model hayvan durumundadır. Tavşanın yan ürün olarak değerlendirilen gübresi bitki besin maddelerince oldukça zengindir. Bir tavşan yılda 50 kilogram kadar gübre vermektedir. Hızlı çoğalma sayesinde işletmeyi damızlık ölümleri minimum düzeyde etkiler. Ölen hayvanların yeri kolayca doldurulur. Kısa vadede yetişmeleri sayesinde sistemi mevcut sermaye ile değil kendi kazançlarıyla sürdürülebilir kılarlar. Uluslararası pazarda et açığının olması ve küçük alanlarda büyük üretim sağlayabilmesi vb. özellikleriyle tavşan yetiştiriciliği ülkemiz ve üreticimiz için güzel bir fırsat oluşturuyor” denildi.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap