SDÜ’NÜN SİYASET BİLİMCİSİ PROF. KİRİŞ’İN GÖZÜYLE DEMİREL
Zeki TARHAN – ANKARA
Büyük siyaset ustası, Cumhuriyetle yaşıt, Isparta’mızın evladı, nam-ı diğer BABA’nın doğum günüydü 1 Kasım. Ve SDÜ / İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi – Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinden üç hocamız; Prof. Dr. Hakan KİRİŞ, Prof. Dr. Şaban SİTEMBÖLÜKBAŞI ve Prof. Dr. Hamza Bahadır ESER, “SÜLEYMAN DEMİREL ANMA ETKİNLİĞİ” olarak düzenlenen Panelde DEMİREL’i farklı yönleriyle tartıştılar.
***
Prof. ESER ve Prof. SİTEMBÖLÜKBAŞI, platformdaki yansıya aksettirdikleri bir sunum formatına gerek görmeden, oturdukları yerden konuşma yapmayı yeğlerken, Prof. KİRİŞ, bu güne çok iyi hazırlandığını kanıtlarcasına, platformdaki kürsüde konuşmayı ve hazırladığı sunumunu da yansıda katılımcılarla paylaşmayı daha uygun bulmuş ve böylece kürsü hakimiyetini de sağlamış oluyordu…
…Ve Prof. KİRİŞ, sunumuna eklediği 11 slaydın sonuncusunda DEMİREL’in bir sözünü alıntıladığı söylemi ile farkındalık yarattığını de göstermiş oluyordu: “Isparta’da kurulan Üniversite benim adımı taşımaktadır. Benim adımın olduğu yerde de birincilik vardır.”
***
Panelin açılış konuşmasını, DEMİREL’in uzun süre doktorluğunu yapan ve önceki Isparta milletvekili Dr. Aylin CESUR bakın neler diyecekti: “…9.Cumhurbaşkanımız Demirel’ in hikayesi; Cumhuriyetin kalkınma, medenileşme, çağdaşlaşma ve Türk Milletinin benliğini arayışın hikayesiydi. Onun için DEMİREL, “Cumhuriyet; İslamköy’ den çıkan bir köylü çocuğunu Cumhurbaşkanı yapan şeydir. Cumhuriyet benim ve bunu Büyük ATATÜRK’e borçluyuz” derdi.
Süleyman DEMİREL, yaşamı boyunca Cumhuriyete sadakatle bağlı kaldı, Cumhuriyetle yürüdü…”
***
Prof. SİTEMBÖLÜKBAŞI; Demokrasinin sıradan insanların egemenliği vurgusunu yaparken, “Demokrasi, DEMİREL’ in yaşamıyla yakından ilgilidir” diyor ve bakın DEMİREL’e nasıl bir projektör tutuyordu: ”…Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak, içinden çıktığı halkı ve sıradan insanları egemen yapmıştır. O’na yönelik eleştirilerde, hep “milli irade” söylemi ile karşılık vermiştir. Demokrasi karşıtlarının dillendirdiği; “ CİCİ DEMOKRASİ / HALK DALKAVUKLUĞU / POPİLİZM vb. suçlamalara karşı hep Demokrasiyi savunmuş ve “Demokrasiler hatasız sistemler” değildir şeklinde duruş sergilemiştir. Yani, DEMİREL’ in siyaset anlayışı; DEMOKRASİ üzerine kuruludur. Demokrasilerde; kısa sürede mucizeler beklemek mümkün değildir, zaman ister… DEMİREL, realist bir liderdir. Kaynaklara bakar, hedeflere yönelir.”
***
Prof. ESER; DEMİREL, tarihi bir şahsiyet. DEMİREL, nasıl bir zamanda doğdu; Yokluk ve Yoksulluk!!! Yol yok!!! Su Yok!!! Yoksulluk ve yokluk olan bir coğrafyada dünyaya gelmiş. Su odaklı bir yaşam!!! Bugün beş eser say deseniz; üçünde dördünde DEMİREL’ in imzası vardır.
***
Prof. KİRİŞ; Süleyman DEMİREL’in hayatı, kronolojik olarak ele alınması gerekmektedir. DEMİREL ile özdeşleşen, 50 yıl boyunca DEMİREL’i anlatan kelimeler, zihinlerimizde , bilinçaltımızda yerleşmiş ve O’nu daima anmamızı ve ruhunu şenlendirmemizi sağlamış ve de sağlamaktadır… Örneğin; Çoban Sülü, Baba, Şapka, Barajar Kralı, Merkez Sağ vb. birçok sözcük O’nu anlatmaya yetmiştir sanki.
…Ve Süleyman Demirel Üniversitesi; ülkemiz ve adını taşıyan gurur duyduğumuz SDÜ için çok değerli bir lider.
DEVAM EDECEK…