EĞİRDİR/HOYRAN GÖLÜNDEKİ FLAMİNGOLAR
PROF.KİZİROĞLU TARHAN’A KONUŞTU
Zeki TARHAN – ANKARA
Fıstık biçimindeki Eğirdir Gölümüzün Hoyran bölümünde, Anadolu’ da “Allı Turna” olarak adlandırılan Flamingolar görüldü ve yerel sosyal medya mecrasında yer aldı… Geçmiş birkaç yıl içerisinde de Gölümüzde görülmüştü bu allı Turnalar. Kimimiz üzüldü, kimimiz sevindi. Ben, üzülenlerdendim elbette. Çünkü; Flamingoların yaşam alanları sığ sulardı. Eğirdir Gölü ise; ötrofikasyon sürecini tamamlamış, ortalama derinliği 4 metreye inmiş, göl ekosisteminde yer yer kara ekosistemine dönüşmüş bir “SULAK ALAN” dı artık. Gelin, sözü uzatmadan Ornitolog (=kuş bilimci)/ Ekoloji biliminin duayen hocalarından Prof. Dr. İlhami KİZİROĞLU’ nun TARHAN’ a verdiği Röportaja bir kulak verelim:
***
“…Flamingolar, Eğirdir Gölü’ ne Tuz Gölü’nden, Sultan Sazlığından gelmiş olabilir. Yavrularını uçurdular… Bunlar; bizim yerli / öz / Türkiye’ nin yerli su kuşları…Türkiye’ nin sulak alanlarında, doğudan batıya kadar yerli bir kuş türümüz. İzmir Kuş Cennetinde, bunların üremeleri için “YAPAY ADALAR” var. On binlerce birey ortaya çıktı bu sene.Ve on binlerce yavruyu büyüttü, şimdi uçuyorlar… Türkiye’nin değişik “SULAK ALANLARI” n da beslenmek üzere gidiyorlar… Bunlardan biri de; Eğirdir Hoyran Gölü. Bataklığa evrilme potansiyelinde bir sulak alan. Flamingolar; Sodalı / tuzlu / sığ göller ve sulak alanlarda yumuşakçalarla beslenirler… O nedenle; rengini yedikleri yumuşakçalardan alıyor…”
…Evet, sevgili Prof. KİZİROĞLU hocamıza teşekkür ediyoruz. Isparta’ lılar da, hocamızı düzenlediğimiz Çalıştay larda ve ISVAK’ daki kültürel etkinliklerimizde yaptığı sunum ve konuşmalarla tanıyor.