EMEKLİ MAAŞLARI
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası 01.03.2023 tarihinde Meclis’te kabul edilerek 7438 nolu Kanun ile Resmi Gazetede yayımlanıp yasalaştı.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunanların emeklilik koşulları arasında yaş şartı kaldırılmış, bu tarih öncesi sigortalılığı başlayıp prim günlerini tamamlayan sigortalılar emeklilik kapsamına alınmıştır.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekliliği hak etmiş ve emekli sayısı 15 milyonu geçmiş durumdadır..!
EYT’nin kanunlaşmasıyla emekliliği hak edenlerin sayısının artacağı, ekonomistlerin tabiri ile hazineye yük getireceği bilinmekteydi. Devlet Büyüklerimizin de EYT’nin kanunlaşmasını gerçekleştirirken hazineye getireceği yükün hesabını yaptıklarına inanmak istiyoruz….!
Son maaş düzenlemesinde devletimiz emeklilerimize yüzde 25'lik maaş artışı yapmayı uygun görse de, kamuoyunda bu artış makul ve yeterli bulunmamıştır. Memur maaşlarına yüzdelik zamdan sonra yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın, hiç olmazsa yarısının emekli maaşlarına da yansıtılması bekleniyordu.
Devletimizce bu uygun görülmedi, nedeni ise emeklilerin 15 milyonu geçmesiyle hazineye yük getireceğiymiş?
Emeklilerimizin çoğu hazine işlerini pek bilmez.
Emekliler için aldıkları maaş ve de onunla yaşantılarını ne derece sürdürebilecekleri önemlidir.
Son yıllarda siyasi çekişmelerin artması ile ittifakların normal karşılandığı bir dönemden geçmekteyiz. Deyim yerindeyse iktidarın yolu ittifaktan geçmekte. Öyle olunca vatandaş olarak “Acaba EYT oy kapma anlayışıyla acelece çıkarılmış olabilir mi?” sorusu akla gelmekte.
Fakat şu nu da unutmamız gerekir!
İklim değişikliği ve pandemi hastalığının da etkisiyle özellikle son iki yıldır, ülkemizde eşine az rastlanan bir zam furyasıyla karşı karşıya kalındı.
Emeklilerimiz başta olmak üzere asgari ücretle ailelerini geçindirmeye çalışanların almış oldukları maaş, zamlar karşısında eriyerek yaşam şartlarını daha da zorlaştırdı.
Düşük gelirli emeklilerimize ‘sus payı anlamında’ kök aylığı 7 bin 500 lira altında olanların aylıkları Hazine tarafından yapılan ödeme ile 7 bin 500 liraya tamamlandı.
Yeterli mi?
Değil..!
Diğer bir konu; devletimiz kendi eliyle vatandaşlar arasında huzursuzluğun ve adaletsizliğin olduğu bir ortam meydana getirmeyi başardı. Düzenleme halkımız arasında büyük tepki çekti.
Örneğin 3600 gün prim ödeyen ile 9000 gün prim ödeyen aynı maaşı almaya başladı.
Devlet büyüklerimizden beklentimiz:
“EYT’yi yasalaştırdınız; öncelikle kişiler arasında primlerden kaynaklı maaş adaletsizliğine çözüm bularak, emeklilerin aileleriyle yaşamlarını refah içeresinde sürdürebilecekleri bir zam artışının yapılması.”
Saygılarımla...