DİKMEN’İN GÖZÜYLE TARHAN’IN KALEMİNDEN
“EĞİRDİR GÖLÜ KURUMASIN!!!”
Zeki TARHAN – AKIN / ÖZEL
BÖLÜM : 1
EĞİRDİR GÖLÜ ile yatıp kalkan, EĞİRDİR GÖLÜ sevdalısı, öz be öz Eğirdir’li, İTÜ’den mezun olur olmaz, DSİ Antalya Bölgeye tayin olup, Eğirdir Gölü Havzası ve Antalya Havzası projelerinin mimarı olan Binay DİKMEN; “EĞİRDİR GÖLÜ KURUMASIN!!!” mottosuyla haykırıyor: “Su kullanımlarının azaltılması yetmez. Buna ilâveten gölün KÖPRÜ ÇAY HAVZASINDAN ALINACAK SUYLA BESLENMESİ GEREKLİ VE KAÇINILMAZDIR!!!”
***
KOVADA GÖLÜ, EĞİRDİR GÖLÜNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ!!!
Eğirdir ve Kovada Gölleri arasındaki EKOSİSTEMİN DEVAMLILIĞI / SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ için, toplam su miktarı olan (264 milyon m3/yıl) suyun %10 miktarındaki kısmının (=MONTANA / Yöntemi) KOVADA KANALI’ na bırakılması gerekir!!! Bunun değeri de; (26 milyon m3/yıl) olarak tahmin edilmiştir.
***
Yıl 1964. DSİ Antalya 13. Bölge Planlama Grup Amirliği Personelinden İnşaat Yüksek Mühendisi Süleyman BOZKURT ve İngiliz Hidroloji Uzmanı Mr. Mather tarafından, Eğirdir Gölü’ nün su seviyesi ve kullanılabilecek su miktarı ile ilgili olarak bir çalışma yapılır…
Bu çalışmada; 1955 yılından itibaren Göl ayağı Regülatörü (Köprübaşı) yerindeki rasatlarla, 1963 yılında gölde yapılan BATIMETRİK HARİTA’ dan yararlanılmıştır. Eğirdir Gölünde su seviyesinin REGÜLATÖR KRET KOTU olan ( 914,62 metre) nin altına düşmemesi için; yılda ( 264 milyon m3) su alınabileceği tahmin edilmiştir.
***
Eğirdir Gölü çevresindeki Atabey, Senirkent, Boğazova, Gelendost, Hoyran, Bedre pompaj sulamaları yaklaşık 35.000 hektara ulaşmıştır. Ağırlıklı olarak meyve üretimi yapılan bu sulamalarda, KISITLI SULAMA yapılması gereklidir. TAGEM tarafından 2022 yılında, “TÜRKİYE’ DE YETİŞTİRİLEN KÜLTÜR BİTKİLERİ KISITLI SULAMA REHBERİ” hazırlanmıştır. Ve bu çalışmada; “Su – Verim İlişkileri” incelenir. Bu çalışmalardaki değerlerden yararlanılarak, ağırlıklı olarak elma üretimi yapılan Eğirdir Gölü Sulamalarında KISITLI SULAMA da; yılda ( 4.000 – 4.500 m3 / hektar ) arasında su kullanılacağı tahmin edilmiştir. Yıllık sebzeler de göz önüne alınarak, toplam 35.000 hektar sulama alanında; ( 164 milyon m3 / yıl su kullanılacağı kabul edilmiştir.
***
KOVADA GÖLÜ’NÜ ISKALAYAMAZ / YOK SAYAMAYIZ!!!
Eğirdir Gölü’nden Kovada Gölü’ ne EKOSİSTEMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ için, su bırakılması gereklidir. Göller arasında yer alan ve BOĞAZOVA bölgesinin BATAKLIK durumundan çıkarılması için, 1940’ lı yıllarda YATAK DÜZENLEMESİ yapılmış ve bu yatak, KOVADA ( I ) HES’ e iletim kanalı olarak düzenlenmiştir. Kovada ( I ) HES için ( 5 m3 /saniye ) su verilmesi hesaplanmış ve santral, Aralık 1960’ da devreye girmiştir. KOVADA KANALI; öncelikle KOVADA GÖLÜ’ nü beslemiş ve oradan Kovada ( I ) HES’ in YÜKLEME HAVUZUNA HAVUZU’ na bir TÜNEL’ le bağlanmıştır. Göl çevresindeki sulamalardan önce de Kovada ( II ) HES işletmeye açılmıştır. Bu nedenle; Kovada Kanalı ile KOVADA GÖLÜ’ ne su temini, EKOSİSTEM SU İHTİYACI kapsamında değerlendirilmelidir!!!
KOVADA KANALI sayesinde sağlanmış olan KOVADA GÖLÜ ve çevresindeki FLORA ve FAUNA KORUNMAK ZORUNDADIR!!!
DEVAM EDECEK…