ISPARTA, GÜVENLİ BİR KENT Mİ?
* Bulgular neyi gösteriyor?
* Isparta'da maruz kalınan fiziksel ve psikolojik şiddet oransal olarak ürkütücü mü?
* Isparta' da kadına şiddet, kadının yakın çevresinden mi kaynaklanıyor?
***
44 mahalleye sahip Isparta' da 10 mahalle seçilerek, 371 katılımcı ile yüz yüze ve gönüllülük esasına dayalı bir saha çalışması yapan multidisipliner bilim insanımız SDÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer NEGİZ hocamızın bu bilimsel çalışmasının sonuçlarını, şu anda TARHAN' ın kaleminden okumaktasınız…
Zeki TARHAN - AKIN / ÖZEL
Sosyal medyada, Nilüfer hocamızın paylaşımını görünce; “Aaa Nilüfer hoca Ankara’da” sözcükleri döküldü dudaklarımdan. Tabii hemen aradım. Ulaşamamıştım, ardından bir sözlü mesaj; “Ben araba kullanıyorum da Ankara’ da, biraz zor oldu bilmediğim bir yer, trafiği biraz garip… Sunumumu yaptım, yarın dönmem gerekiyor, Ankara yoğunmuş gerçekten, o yüzden telefona bakamadım, görüşürüz…”
***
…Evet, Cumhuriyetin 100. Yılında Ankara’ da; Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği “DÜNYA KADIN KONGRESİ” ne katılmış, sunumunu yapmış ve Isparta’ ya dönmüştü Nilüfer hocamız.
TUBİTAK Projesinin son üç kentinde; Malatya / Gaziantep ve Urfa’ da saha çalışmalarını tamamlamış, Aslantepe ve Göbeklitepe anılarıyla kısa zamanda “KÜLTÜR GEZİSİ” ne de zaman ayırabilmişti…
…Evet evet, Nilüfer hocamızdan hiçbir şey kaçmıyordu!!! Proje sahasından 6. “DÜNYA KADIN KONGRESİ” ne Ankara’ ya dört nala bir performans sergiliyordu!!! Yani; kıskanılacak / gıpta edilecek bir bilim kadını / bilim insanıydı. Diğer kitaplarıyla birlikte, “DİSİPLİNLER ARASI KADIN” adlı kitabını; “Sevgili Zeki TARHAN’a” diye yazarak imzalayıp göndermişti. Multidisipliner bir bakışla kadın konusu bu eserde ele alınmıştı ve bu satırların yazarı TARHAN’ ın da başucu kitaplarından biri olmuştu.
***
Şimdi gelelim, Multidisipliner Nilüfer hocamızın “GÜVENLİ KENT GÜVENDE KADIN” çalışmasına. 44 mahalleye sahip Isparta' da 10 mahalle seçilerek, 371 katılımcı ile yüz yüze ve gönüllülük esasına dayalı bir saha çalışması yapan multidisipliner bilim insanımız SDÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer NEGİZ hocamızın bu bilimsel çalışmasının sonuçlarına bir göz atalım ve Isparta’ nın güvenli bir kent olup olmadığına bir bakalım…
***
“Güvenlik, yerleşim tarihinde “kent” kurma gerekçeleri arasında yer alan bir gerekçedir. Sonuçta; kentler ve devletler, geçmişten bugüne insanların bir arada, güvenlik içerisinde yaşama isteğinin ortaya çıkardığı mekânlardır. Ve Beslenme / Barınma gibi temel ihtiyaçlarla birlikte gelen temel bir ihtiyaçtır Güvenlik.”
***
…VE İŞTE BULGULAR:
- Şiddete maruz kaldıklarını ifade eden katılımcılar, bu şiddeti yakın çevresinden ve aile içinde gördükleri için, şiddetin görülme yeri %85,6 oranıyla ev (hane içi) olmaktadır.
- Şiddet gördüğünü ifade eden kadınlar arasında, yaş aralığı açısından öne çıkan yaş grubu 49 – 56 yaş aralığında yoğunlaşmaktadır.
- Şiddet gördüğünü ifade eden kadınların eğitim durumlarına göre, çapraz testlere bakıldığında, şiddet gören kadınların ağırlıklı olarak lise mezunu seviyesinde %31,6 ve ilkokul mezunu seviyesinde %28,9 oranlarında yoğunlaştığı görülmektedir.
- Şiddet gördüğünü ve mesleğini ev hanımı olarak ifade eden 182 kadının mesleki durumları ile çapraz testlerine bakıldığında, ev hanımları içinde şiddet gören kadınların oranının %48,7 olduğu tespit edilmiştir.
DEVAM EDECEK…