ISPARTA BELEDİYE BAŞKANI BAŞDEĞİRMEN'İN
"EĞİRDİR GÖLÜ AÇIKLAMASI"NA,
DİKMEN’İN DEĞERLENDİRMESİ…
Sevgili okuyucularımız,
Gazeteniz AKIN, kuruluşundan günümüze dek yarım asrı aşan bir zaman diliminde, DEMOKRASİ yolundan hiç sapmadan, tarafsız ve objektif yayın politikasını sürdürmüş ve sizlerin desteğiyle bugünlere ulaşmıştır. “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ”nün gözümüzün önünde kuruyup gitmesine göz yumamayacağımızı / yummayacağımızı bizler gibi sizler de biliyorsunuz…
Şu anda okumakta olduğunuz eski bir değerli DSİ’li teknokrat / planlamacı, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN’in değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz.
BÖLÜM : 1
BİNAY DİKMEN:
“10 Eylül 2023 Pazar günü Bomba 32’de; “Isparta Belediye Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN, Isparta Belediye Meclisinin Eylül ayı toplantısında, EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.” Haberi çıktı. Bu açıklamalarla ilgili olarak, bazı düzeltmeler ve değerlendirmeler yapılması gerekli görülmüş ve aşağıda ilgili açıklamalar yapılmıştır.
Başkan BAŞDEĞİRMEN, EĞİRDİR GÖLÜ’nde; (5 milyar metreküp) suyun her yıl buharlaştığını, sıcaklık arttıkça bu oranın yükseldiğini söyledi. Yılda (5) milyar suyun buharlaşması doğru değil!!! Sayın Başkanın dil sürçmesi ile 500 milyon m3/yıl olarak buharlaşmayı 5 milyar olarak ifade ettiğini tahmin ediyoruz. Gölün alanı, maksimum su hacmine göre (488 km2) olup, yılda (1,20 m)’lik bir buharlaşma olmaktadır.”
***
“Göldeki suyun azalmasının doğa olayı olduğunu ve daha önce de bu durumun yaşandığını belirten Başkan BAŞDEĞİRMEN; “EĞİRDİR GÖLÜ”ndeki şu anki durum bir doğa olayı, doğada meydana gelebilecek farklı olaylar, yıllar sonra meydana geldi.” İfadesini kullanmıştır.
EĞİRDİR GÖLÜ’nün KOVADA GÖLÜ’ne boşaltım kanalının başına REGÜLATÖR yapım tarihi olan 1954’den itibaren, “GÖL SEVİYESİ ÖLÇÜMÜ yapılmaktadır… Göl, bu tarihten itibaren “SEVİYESİ KONTROL EDİLEN BİR DEPOLAMA TESİSİ” olarak değerlendirilebilir.
REGÜLATÖR (=Düzenleyici ) çıkışında yağış alanı (3351 km2) olarak belirlenmiştir. Gölün 1963 yılında, T.C. Deniz Kuvvetleri Oşinografi Dairesi tarafından BATIMETRİK HARİTASI yapılmıştır. Mevcut verilere dayanılarak yapılan hesaplara göre; Gölün EKOLOJİK DENGESİ BOZULMADAN, sulamalar ve enerji üretimi için (264 milyon m3 /yıl) SU ALINABİLECEĞİ tahmin edilmiştir. Ancak ilave gelişmeler, Göle KÖPRÜÇAY’dan (=Yılanlı’dan) (70 – 75 milyon m3/yıl) SU ALINMASININ GEREKLİ OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR.”
***
“Bir yılda bitebilecek bu proje; tam olarak bilemediğimiz bir nedenle, KANAL’dan TÜNEL’e çevrilmiş ve bir yılda bitecek inşaat 16 yıl sürmüş ve yaklaşık (1 milyar m3) SU, KÖPRÜÇAY’DAN AKDENİZ’E BOŞA AKMIŞTIR!!! VE BUNUN DA KOVADA (1) HES VE KOVADA (II) HES’LERDE YAKLAŞIK (1 MİLYAR kwh) ENERJİ KAYBINA NEDEN OLDUĞU TAHMİN EDİLMİŞTİR!!!”
DEVAM EDECEK…