Başkan Başdeğirmen: “Coğrafi İşaret Çalışması Bizim İçin Çok Değerli”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Başkan Başdeğirmen: “Coğrafi İşaret Çalışması Bizim İçin Çok Değerli”
Haberin Tarihi: 6.9.2023 14:31:28 - Okunma Sayısı:1289 defa okundu.

Isparta elmasının coğrafi işaret belgesinin alınmasından dolayı memnuniyetini ifade eden Belediye Başkanı Başdeğirmen: “Coğrafi İşaret Çalışması Bizim İçin Çok Değerli” dedi.

Başkan Başdeğirmen:

“COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMASI BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

 

Ülkemizdeki her 4 elmadan birini üreten Isparta’nın elması Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Bu belge sayesinde Isparta elmasının ihracatının daha da artması bekleniyor. Isparta elmasının Coğrafi İşaret Tescil Belgesinin alınmasında emeği geçen Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin ve Meclis Başkanı Nevzat Demirel, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret ederek bilgiler verdi.

Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, şehir ekonomisine önemli katkılar sağlayan elmanın Coğrafi İşaret Tescil Belgesinin alındığını söyledi. Isparta elmasının ihracattaki öneminden bahseden Şahin, üretilen elmanın yüzde 45 civarındaki bir kısmının ihraç edildiğini kaydetti. Şahin, “Özellikleri tadı, dokusu, rengi ve şekliyle Isparta elmamız her zaman ön planda. Bu da bizim ihracattaki payımızı artırıyor. 2020 yılında Isparta elmasının bu özelliklerinin koruma altına alınması adına yapılan müracaat bizim dönemimizde yoğunlaştırıldı, zorlu bir sürecin ardından da 2023 Ağustos ayında da Isparta elması coğrafi işaret belgesini almaya hak kazandı. Tabi gururluyuz, mutluyuz, bundan sonraki süreçte bu coğrafi işareti kullanarak da tanıtımımızı, pazar payımızı artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sizlere de bu coğrafi işaret belgesini takdim etmeye geldik. İnşallah hep beraber Isparta elmamızın tanıtımında, pazarlanmasında beraber çalışırız, Isparta ekonomisine katkımız devam eder” dedi.

Coğrafi işaret belgesinin ürünün coğrafyasını belirleyen bir faktör olduğunu ve aynı zamanda da orijinalliğini gösterdiğini belirten Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin şu şekilde konuştu:

“Isparta elmamızın bölgemizde yetiştiğini tescil ettirmiş olduk, hem de orijinalliğini tescil ettirmiş olduk. Elmamızla yıllardır övünüyoruz. Türkiye’nin yüzde 25 elma ihtiyacını üretiyoruz. Ama buna karşın ihracattaki payımız 2 katı. Bunun ana sebebi de Isparta elmasının belirli özelliklerinden dolayı. Elmaya dayalı olarak ilimizde soğuk hava deposu altyapısı gelişmiş. Ülkemizin yaklaşık yüzde 25’lik soğuk hava deposu kapasitesine sahibiz. Ülkemizin 2,5 milyon ton soğuk hava deposu kapasitesi var, 600 bin ton civarında bizim kapasitemiz var. Bunların bir kısmı modernize edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili TOBB şurasında bir önergemiz oldu. TKDK İPARD programında 10 bin metreküp sınırı var. Bu da 3 bin ton kapasite var. Bu sınırın kaldırılması gerekiyor. Kapasitesi bundan büyük olan depolar hiçbir imkandan yararlanamıyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Modernizeyi başarabilirsek yüzde 75 oranında üreticimizin yararlandığı eski depoları yenileyebilirsek ihracattaki zamanı yayıp daha fazla para kazanmalarını sağlayabiliriz. Çalışmalarımıza bir bütün olarak devam ediyoruz”

Isparta elmasının coğrafi işaret belgesinin alınmasından dolayı memnuniyetini ifade eden ve buna emek veren Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin ve Meclis Başkanı Demirel’e teşekkür eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Coğrafi işaret çalışması bizim için çok değerli” ifadesinde bulundu.

Isparta’nın önceleri halıyla daha sonra gülle ve daha sonra da elmayla anılan bir şehir olduğundan bahseden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Türkiye’de en fazla elma üreten şehiriz. Dünyada 3. en büyük elma üreticisi bir ülkeyiz. Arazilerimiz, havamız, suyumuz, iklimimizle alakalı o güzellikler elmanın şehrimizde en güzel şekilde yetişmesini sağlıyor. Hem çeşitliliği hem aroması hem de sağlam yapısıyla elmamız her zaman için dünyanın her yerinde çok kabul edilen bir ürün. Tanımıyla ilgili daha önceden ticaret odamız, ticaret borsamız ve diğer kurumlarımız çok önemli çalışmalar yaptılar. Şu anda ihracatımızın yüzde 45 olmasının önemi çok büyük. Öncelerde yüzde 4 olan oran şu anda yüzde 45’lerde. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Coğrafi İşaret almak yurtdışındaki tanıtımlarımızda çok önemli belge ve çok değerli. Isparta’mıza ait olduğunu belgelendirmek sizlere nasip oldu. Öncelikle kendi öz varlıklarımızın değerini bilmemiz lazım. Daha önce halımızın tescili, yöresel yemeklerimizin tescili, gülümüzün, gül suyumuzun ve elmamızın tescili arka arkaya değerlerimizin ön plana çıkmasını gösteriyor. Bu çalışmalardan dolayı şehrimize çok güzel katkılar sağlanacağı inancındayım. Elmada köylerimiz ve ilçelerimizle çok güzel ekonomik değer kazanıyoruz. Şu anda da Türkiye’nin birçok yerinde Isparta elması olarak kabul gören bir markamız var. Bu marka coğrafi işaretle beraber yukarılara çıkacaktır. 21’e yakın çeşit elma üretiyoruz. Bu elmaları bir yıl boyunca sanki yeni dalından kopmuşçasına bekletebildiğimiz atmosfer basınçlı soğuk hava depolarımızda muhafaza edebiliyoruz. Türkiye’de soğuk hava deposu konusunda da öndeyiz. Elmadan sonra soğuk hava depoculuğu öne geçmiş durumda. Elmanın her ürününü yapabilen bir şehir olduk. Sirke, reçel, cipsini yaparak piyasaya girdik. Bu da bizim için önemli. Elmayı topladıktan sonra farklı ürünlere dönüştürdükten sonra içinde posası kalıyor onu da hayvanlarımıza yediriyoruz. Zerre kadar zayi olan kısmı kalmadı. Bu da ekonomik anlamda önemli. Buralara gelmek kolay olmadı. Sizler bu iş için emek verdiniz. Bizde Ticaret ve Sanayi Odası dönemimde de yurtiçi ve yurtdışında bu işlerle alakalı çok mücadele verdik. Sonunda her şey çok güzel bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. İnşallah çok daha güzel hizmetleri yapmak bizlere nasip olur. İnşallah bu güzellikler daim olur. Tekrar size, meclis başkanımıza ve bu konuda emek veren arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap