GÖLDEN ARTIK, SU ALINMAMASI GEREKİYOR!!!
GELECEK YIL, BUNDAN İYİ OLMAYABİLİR!!!
Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL
Keşke bugün, EĞİRDİR GÖLÜ’müze iyimser bakış açımızla bakabilseydik. Ne yazık ki, bakamıyoruz… Artık; EKO – BİR’de ölçüm yapmıyor / yapamıyor. Çünkü; “Tahminle ölçüm olmaz” düşüncesinde haklı olarak…
…Evet, nerede kalmıştık? EĞİRDİR GÖLÜ’ne ek su temini, sadece KÖPRÜÇAY’dan olabilecektir. Bu acilen yapılmadığı taktirde; Dünya mirası 7 renkli Gölün bütün özellikleri kaybolacak / Tarımsal sulamalar yapılamayacak / Bölge ekonomisi çökecektir!!!
***
KÖPRÜÇAY’dan EĞİRDİR GÖLÜ’ne Su temini, Gölün bozulan EKOLOJİK DENGESİ’nin düzeltilmesi için, yaşamsal bir önem taşımaktadır!!! KÖPRÜÇAY’dan alınacak suyun yeri, yapılacak Hidrolojik çalışmalar sonucunda belirlenecektir… Eğirdir Gölü’nün maksimum su kotu; ( 918,80 metre)’dir. Maksimum İşletme kotu ise; ( 918,96 metre )’dir. Mevcut su kotu, minimum su kotuna geldiği için, 4 metreyi aşan doldurulabilinecek bir hacim var demektir!!!
***
Hidrolojik çalışmalarda, depolama yapılmaksızın Ayvalıpınar Bölgesinden Su alınabildiği taktirde, buradan Çayköy Santralı Kanalına veya Yükleme Havuzuna Su verilerek (Cazibe veya Pompaj) ilave enerji elde edilebilecektir. 50 / 60 milyon m3 / yıl su yeterli olmadığından, KÖPRÜÇAY’dan akar aşağısından da, Bolasan Barajı menbaından, ikinci bir Su alımı düşünülmelidir. Bu suyun,ikinci kademe olarak yapılacak bu Proje için SU ALIM YERİ, HİDROLOJİK ÇALIŞMALARLA BELİRLENECEKTİR… Ayrıca gerekirse, Çayköy HES kanalı,Yükleme Havuzu, Cebri Boru ve HES’de büyütmede düşünülebilir. EĞİRDİR GÖLÜNDEN ARTIK, SU ALINMAMASI GEREKİYOR!!! VE GELECEK YIL, BUNDAN İYİ OLMAYABİLİR!!!
---- 0 ----