İŞTE GÖLÜMÜZDE RADİKAL ÇÖZÜM!!!
HEMEN ŞİMDİ!!!
Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL
EKO – BİR’ in Eğirdir Gölü’nün su seviyesini (=Göl Su Kotu) nu periyodik olarak ölçüm yaptığı göl su ortamı karaya çıkmıştı!!! Ve ölçüm yapılamıyordu. 3 Ağustos’ ta ki ölçüm; 914, 83 metre idi. Ve aradan 12 gün geçmişti… Sonra; 914,80 metre… Ve santim santim inişe geçiş!!! Aradan 12 gün geçmişti… Buharlaşma artarak devam ediyordu…
…Artık tahmin yürütüyorduk… EKO – BİR de su kotu konusunda tahmini rakamlar vermek zorunda kalıyordu… Ve okumakta olduğunuz bu yazımı yazarken de; içinde bulunduğumuz haftanın son gününde, minimum su kotunun altını görebileceğimiz bilgisini yani, 914,73 metreyi görebilme ihtimali vardı. Gölden su almak, artık bundan böyle mümkün değildi!!!
***
…VE İŞTE ÇOK ACİL, ÇOK İVEDİ 5 MADDELİK
RADİKAL ÇÖZÜM!!! AMA HEMEN ŞİMDİ!!!
Eğirdir Gölü’nün Doğal yaşamının sürdürülebilmesi için, aşağıda belirtilen uygulamaların sırasıyla, acilen / ivedilikle yapılması kaçınılmaz bir gerekliliktir!!!
1 -Regülatör yerlerinden DEPOLAMA YAPMAKSIZIN ( Akdoğan ve Bağıllı Köyü arasındaki Karaköy mevkiinden çıkan kaynaktan, Çay köy HES kanalına veya Yükleme Havuzuna SU ÇEVİRMESİ (=Derivasyon yapılması), buradan 50 milyon m3 / yıl su alınabileceği belirtiliyor. DSİ 18. Bölge ile görüşülerek, alınacak su miktarının belirlenmesi ve ona göre proje yapılması / uygulamaya geçilmesi.
2 – EĞİRDİR GÖLÜ civarındaki tüm sulamalarda; meyve ağaçlarının / Çok yıllı bitkilerin yer aldığı bölgelerde, BORULU SİSTEM DAMLA SULAMAYA GEÇİLMESİ.
3 – Tek yıllı bitkilere, önümüzdeki yıllarda SU VERİLEMEYECEĞİNİN ÇİFTÇİLERE BİLDİRİLMESİ
4 – KÖPRÜÇAY’dan ilave olarak 100- 150 milyon m3 / yıl su alınabilecek yani; (Bolhasan Baraj Rezervuarı veya menbaından ) belirlenecek proje çalışmalarına başlanması… Buradan, öncelikle birinci maddede belirtilen sisteme ilave su sağlanması.
5 – ÇAYKÖY HES’ de, gerekiyorsa ilave ünite yapılması.
SONUÇ: HEMEN ŞİMDİ!!! HAYDİ AMA!!!
YOKSA GERİ DRÖNÜŞÜMÜ OLMAYAN BİR YOLA GİRİLDİ!!!