EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SULARI, BEDRE’NİN
BAHÇE VE TARLALARINI BASINCA!!!
Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL
Yıl 1966. DEMİREL’in başbakan olduktan sonra, Isparta’ya ilk gelişi… Başbakan, Afyon sınırından Isparta il sınırına girmek üzeredir… Ve DEMİREL’i Isparta’lı hemşerileri il sınırında karşılar. Karşılamada kurban kesilecektir. Ve kurban kesilir, kanı ise BABA’nın alnına sürülür…
***
Cumhurbaşkanı BAYAR’ın; “Bizim Su Müdürü” dediği ve bir ömür boyu suyun peşinden koşan Çoban Sülü, alnındaki kurban kanıyla girecektir memleketine. Karşılamada ilginç bir manzarayla karşılaşılır… Bedre Köyünün Bahçe ve Tarlalarını, EĞİRDİR GÖLÜ’nün suları basmıştır. Bedre köylüleri, bu durumu DEMİREL’e anlatır ve DSİ Antalya 13. Bölge’ yi Başbakana şikayet ederler…
***
Başbakan DEMİREL’i karşılamada bulunanlardan biri de Eğirdir’li, DSİ Antalya 13. Bölge Müdürlüğünde Planlama Grup Amiri olarak görev yapmakta olan İnşaat Yüksek Mühendisi, Planlamacı / Teknokrat Binay DİKMEN de vardır ve DSİ 13. Bölge Müdürü rahmetli Abdürrahim ERDEM’ le birlikte DEMİREL’i karşılamaktadır… Bedre Köylülerinin şikayetini dinleyen DEMİREL, bu konuyu, DSİ Genel Müdürü rahmetli Arif ONAT’la konuşacağını söyler ve Bedre’li köylüler rahatlar…
***
Gelin burada, Binay DİKMEN’ne bir kulak verelim ve bu tarihsel olguya tanıklık eden kişiden dinleyelim… Haydi o zaman: “…O zaman EĞİRDİR GÖLÜ SU KOTU (918,80 metre) idi. Gölün su kotunun yüksek tutulmasının nedeni; KOVADA ( I ) ve KOVADA ( II ) HES’lerin çalışması ve Antalya Ovalarının sulanması yanında, EĞİRDİR GÖLÜ çevresindeki Pompaj Sulamalarının yapılabilmesi amacıyla, Gölde yeterli su hacminin temin edilmesi idi.
***
EĞİRDİR GÖLÜ’ nün Hidrolojisini / Hidrojeolojisini / Hidrobiyolojisini / Su Bütçesini / Hidrolojik dengesini en iyi bilen DEMİREL, KOVADA ( I ) HES çalışmaları nedeniyle bu konuyu, “SUYUN ÖNEMİNİ BİLDİĞİ İÇİN” bir daha açmadı.”
----- 0 -----