BİNAY DİKMEN KRİTİĞİYLE İKİ KİTAP
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 6
DSİ tarafından yapılan projelerde, EĞİRDİR GÖLÜ’nün “BİYOLOJİK ve EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ” göz önüne alınmamaktadır. Bu bir eksiklik olarak düşünülmelidir. Eğirdir gölü “SIĞ GÖL” olarak değerlendirildiğinden, EKOSİSTEMİ ÜST DÜZEYDE BİR KIRILGANLIK EŞİĞİNDEDİR!!!
1953 yılında yapılan Göl Ayağı REGÜLATÖRÜ (=Köprübaşı Regülatörü)’nün Beton üstü kotu ( 914.62 metre ) dir. Bu kot; EĞİRDİR GÖLÜ’nün minimum su seviyesini ( minimum kot ) ifade etmektedir. Ancak; Gölün ilk Batımetrik Haritası, 1963’de alındığından ve SIĞ BİR GÖL OLDUĞU belirlendiğinde, bu kota kadar ( 914.62 metre )’ ye düşülmesi halinde, GÖL EKOSİSTEMİNİN SÜREKLİLİĞİNİ KORUMANIN ÇOK ZOR OLDUĞU BELİRTİLMEKTEDİR!!!
***
GÖL EKOSİSTEMİNİN DEVAMLILIĞINI SAĞLAMAK AÇISINDAN; diğer önlemler ile minimum işletme kotunun 916.00 metrenin altına düşürülmemesi önerilmektedir. 17 Temmuz 2023 tarihinde, EKO – BİR tarafından en son ölçülen Eğirdir Gölü Su kotu: 915.01 Metre’ dir.
***
Gölde “ALG PATLAMASI” olayı ile karşılaşmak olasıdır!!! ADALAR’ IN EĞİRDİR KARASINA DOLGU İLE BAĞLANMASI, KARA İLE ADA’ LAR ARASINDAKİ SU AKIMINA (= Su SİRKÜLASYONU)’ NA MANİ OLMUŞTUR!!! Alg patlaması; GÖL EKOSİSTEMİNDE, TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLAR DOĞURACAKTIR!!!
İçme suyu kullanım amaçlı su temini başta olmak üzere BALIKÇILIK GELİRLERİ, ÇEVRE SAĞLIĞI VE TURİZM gibi yararlanmayı olumsuz etkileyecektir!!! Türkiye’ de bununla ilgili güzel bir uygulama; AYVALIK KARASI ile CUNDA arasında KÖPRÜ yapılması olmuş ve AYVALIK KÖRFEZİ’ NİN EKOSİSTEMİ MUHAFAZA EDİLMİŞTİR!!!
DEVAM EDECEK…