Binay Dikmen Kritiğiyle İki Kitap (Bölüm3)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Binay Dikmen Kritiğiyle İki Kitap (Bölüm3)
Haberin Tarihi: 10.7.2023 10:07:53 - Okunma Sayısı:1506 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

Binay Dikmen Kritiğiyle İki Kitap

                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                             BÖLÜM : 3

Eğirdir Gölü’nün maksimum su kotu ile çevrelenen su alanı; 1. Derece Doğal Sit Alanı idi. Maksimum Su kotundan itibaren 300 metrelik alan ise 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak kabul edilmiştir. EĞİRDİR GÖLÜ ayrıca; “Doğal Sit / Nitelikli Doğal Koruma Alanı / Doğal Sit – SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLU KULLANIM ALANI” olarak tescil edilmiştir.

        …Ve yine EĞİRDİR GÖLÜ, içme suyu kaynağı olması nedeniyle de; “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” ile de korunmaktadır…

                                                       ***

        “…Su ve dip sedimentlerde izlenen ağır metal birikimleri doğal (=jeojenik) veya antropojenik kökenli olabilir. Su havzalarında yüzeylenen litolojik birimler ile gerçekleşen KAYA - SU ETKİLEŞİMİ, ağır metallerin su sistemine jeojenik katkısının birincil kaynaklarıdır. Ayrıca, kentsel ve endüstriyel atık sular, MADENCİLİK ve TARIMSAL FAALİYETLER, fosil yakıtlar, işleme ve imalat sanayileri, atık bertarafı gibi antropojenik kaynaklar sucul sistem için en önemli kirleticilerdir.”

                                                     ***

        Bu çalışmada; çalışma alanının yer bulduru haritası dışında, Zenginleşme Faktörü (EF) Sınıflaması Tablosu, Su örneklerinin ağır metal analiz sonuçları Tablosu, (Arsenik-Krom-Bakır- Nikel) Ağır metal dağılım haritaları ile Eğirdir Göl sularının HPI dağılım haritası yer almakta. Sediment örneklerindeki ağır metallerin zenginleştirme faktörü (EF) değerlerini mevsimsel olarak gösteren Tablonun dışında; Sediment örneklerinin ağır metal analiz sonuçlarını gösteren Tablo yer almakta.

        Ayrıca, Sediment örneklerinin ağır metal dağılım haritaları olarak; (Arsenik,Krom,Bakır,Nikel) dağılım haritaları ile (Çinko,Kurşun,Kadmiyum,Civa) ve (Demir,Alüminyum,Mangan) dağılım haritalarını görüyoruz…

                                               ***

        “EĞİRDİR GÖLÜ genelindeki dağılımlarına bakıldığında; en yüksek (Cu) değerlerinin Eğirdir ve Beydere civarından alınan su örneklerinde ölçüldüğü görülmektedir. EĞİRDİR GÖLÜ genelinde; Taşevi / Gençali / ve Akkeçili mevkilerinden alınan GÖL SUYU örnekleri, diğer lokasyonlara nazaran daha yüksek miktarlarda (Fe) ve (Al) içermektedir. Maksimum (Mn) konsantrasyonları ise, Gölün kuzey kesimlerini temsil eden ( E10,E11 ve E12 ) no’ lu örneklerde tespit edilmiştir.”

                                              ***

                 TARIMSAL FAALİYETLER VE PESTİSİT’E DİKKAT!!!

         EĞİRDİR GÖLÜ TABANI’n da ya da DİP ÇAMURU’n da Yani; Dip sediment örneklerinde ortalama Arsenik (As) değerleri, ( 13 ) ppm olarak verilen ortalama şeyl değerinin de üzerindedir ve önemli zenginleşmeyi işaret etmektedir. En yüksek Arsenik (As) konsantrasyonları ( E6,E8,E16 ve E18 no’ lu lokasyonlardan alınan sediment örneklerinde tespit edilmiştir.

              GÖLÜ KİRLETEN EN ÖNEMLİ ANTROPOJENİK KİRLETİCİLER

               ZİRAİ İLAÇLAR / PESTİSİTLER!!!

         EĞİRDİR GÖL HAVZASI’n da ki yoğun tarımsal faaliyetler sırasında kullanılan inorganik kökenli ZİRAİ İLAÇLAR / PESTİSİTLER, GÖL ÇEVRESİNDEKİ EN ÖNEMLİ ANTROPOJENİK KİRLETİCİLER OLUP, EĞİRDİR GÖLÜNÜ OLUMSUZ OLARAK ETKİLEDİĞİ NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLMEKTEDİR!!!

                                                 ***   

          …Ve bakın, bu bölümde son nokta nasıl konuluyordu:

         ”...Senirkent – Uluborlu Ovasının göle kıyı bölgeleri, Barla – Bağören mevkileri, Taşevi mevkii, HOYRAN  OVASI’nın göle kıyı bölgeleri ve gölün doğusunda GELENDOST – YALVAÇ OVASI’nın göle kıyı bölgeleri ile MAHMATLAR bölgesinde bulunan lokasyonlarda gözlenen ağır metal birikimlerinin başlıca nedeni; GÖL ÇEVRESİNDEKİ TÜM EVSEL, ENDÜSTRİYEL VE TARIMSAL KİRLİLİK YÜKLERİNİ KAPSAYAN ANTROPOJENİK KÖKENLİ KİRLETİCİLERDİR.”

                                                ***

             Hocaların hocası, değerli bilim insanı hemşerimiz Prof. Dr. Doğan ATAY hocamız, TARHAN’ a bir zamanlar şöyle demişti: ”…Bak Zeki, biliyor musun EĞİRDİR GÖLÜ’ nün dibinde binlerce ton kurşun, binlerce ton ekmek var!!!”

            …Evet, Allah rahmet eylesin, ışıklar içinde yatsın Doğan hocamız.

                                               ***

         Binay DİKMEN; EĞİRDİR GÖLÜ su seviyesinin hızlı düşüşüne dikkat çekiyor ve göldeki AĞIR METAL varlığının da bu düşüşe paralel olarak tetiklendiğinin altını çiziyordu… Ve bakın kritiğini nasıl dile getiriyordu: “…EĞİRDİR GÖLÜ’nün İÇME SUYU temin edilen bölgelerinde bu duruma dikkat edilmesi gerekmektedir…”

         DEVAM EDECEK…

         GELECEK KRİTİK:

“ EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN BİYOLOJİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ”

 

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap