Binay Dikmen Kritiğiyle İki Kitap (Bölüm2)
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 2
Yazı dizimizin bu bölümünde; “Eğirdir Gölü Ağır Metal Kirliliğinin İndeks Yöntemler Kullanılarak Değerlendirilmesi” konulu yazının kritiğini yapacağız. Kitabın bu bölümünü kaleme alan yazarlar; Şehnaz ŞENER / SDÜ – Su Enstitüsü, Erhan ŞENER / SDÜ – Uzaktan Algılama Araştırma Uygulama Merkezi, Cafer BULUT / SAREM, Fuat BİLGİN / SAREM.
***
Kitabın bu bölümü, oldukça önemliydi. Kirleticiler su kaynaklarının ekolojik dengesini bozmakta ve sürdürülebilir kullanımlarını da sınırlamaktaydı… Hele bu kirleticiler, suda ve dip sedimentlerde ağır metal içeriyorsa ve de söz konusu olan sucul ekosistem, EĞİRDİR GÖLÜ gibi içme suyu rezervuarı ise, bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerekliydi ve de kaçınılmazdı. “…Göl suyu içerisindeki kirleticiler, dip çökellerinde birikebilmekte ve bu kirleticiler etkileşim süreci ve doygunluk derecesine bağlı olarak su kalitesini olumsuz etkilemektedir.”
“…Ve ağır metaller; sucul ortamlarda ( kıyı bölgelerinde, göllerde ve nehirlerde ) toksik kirleticiler oluşturacak seviyelere ulaştıklarında ise, insan sağlığı açısından ciddi problemlere sebep olmaktadırlar.”
***
“Hemen belirtelim ki bu çalışmada; EĞİRDİR GÖLÜ’ nün su kalitesi dip sedimentleriyle birlikte değerlendirilmiştir. 25 farklı lokasyondan, mevsimsel olarak göl suyu ve dip sediment örnekleri alınmıştır.
EĞİRDİR GÖLÜ su seviyesinde, özellikle son yıllardaki düşüşler, göl su kalitesini de olumsuz etkilemiş, son beş yılda yaklaşık 2 metre düşüş kaydedilmiştir. Göl hacminin sürekli azalması ve su kirliliği, gölün geleceğe dönük varlığını sürdürmesini ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.”
***
Eğirdir Gölü su örneklerinin ağır metal analiz sonuçları bir tablo halinde kitapta yer almış. Su örnek sayısı 25 farklı lokasyondan mevsimsel olarak alınmış, ( mikro / gram ) birim olarak, başta Arsenik (As) olmak üzere; ( Cr, Cu, Ni, Zn, Pb, Fe, Al, ve Mn parametrelerinin analiz sonuçları, Min. / mak. Ortalama ve Standart sapma değerleri üzerinden dört mevsim olarak tabloda yer almış.
***
Analiz sonuçlarında ARSENİK önem arz ediyor. Çünkü; Limit değer 10 mikrogram / Litreyi aşmaması gerekirken, Eğirdir Göl sularında Gençali ve Hacılar bölgesinden, özellikle sonbahar mevsiminde alınan su örneklerinde limit değerin üzerinde Arsenik konsantrasyonu belirlenmiştir. Eğirdir Gölünde ölçülen en yüksek ( As ) değeri 15.32 mikrogram / litre, en düşük ( As ) değeri ise 2,2 mikrogram / litredir.
DEVAM EDECEK…